piątek, 22 lipca 2022

Ciasto na letnie upały.

 Już coraz mniej jest truskawek, ale na bazarach jeszcze  można spotkać smakowite  truskawki.
Dlatego chcę zdążyć z propozycją pysznego sernika na zimno właśnie z truskawkami.
Jeśli już nie znajdziecie truskawek można je zastąpić malinami, których jest mnóstwo  prawie w każdym warzywniaku.
Nasz sernik można przygotowywać na wiele sposobów, a to z owocami,  albo z bakaliami, pieczony, jak również  bez pieczenia czyli na zimno.
Serniki przygotowane na zimno czy też  pieczone, po prostu rozpływają się w ustach zachwycając wspaniałym smakiem i aromatem.
Składniki;
-20 dkg  kruchych ciastek Dr Gerarda
-15 dkg masła
-3 łyżeczki żelatyny
-75 dkg twarogu
-2 galaretki truskawkowe
-5 żółtek
-20 dkg cukru
-cukier waniliowy
-250 ml śmietany kremówki
-50 dkg truskawek lub malin
Przygotowanie
Kruche ciastka Dr Gerarda pokruszyć, masło rozpuścić. Do rozpuszczonego masła dodać pokruszone ciastka Dr Gerarda  Masą wyłożyć spód tortownicy ubić łyżką. Odstawić na 30 minut do lodówki.
Żelatynę rozpuścić w 2 łyżkach gorącej wody ostudzić. Galaretki rozpuścić w 750 ml gorącej wody
Truskawki zmiksować i dodać 1/3 żelatyny.
Żółtka ubić z cukrem i cukrem waniliowym dodając stopniowo podgrzaną śmietankę wymieszać a następnie schłodzić.
Masę zmiksować z twarożkiem, podzielić na dwie części.
Jedną część wymieszać z pulpą truskawkową  oraz 2/3 żelatyny. Drugą część z pozostałą żelatyną.
Obie części masy serowej wyłożyć po kolei na wyłożony kruchy spód i wstawić do lodówki.
Na wierzch sernika ułożyć pokrojone truskawki lub maliny zalać je tężejącą galaretką i odstawić sernik na 3 godziny do lodówki, ponieważ musi dokładnie stężeć.
Smacznego

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz