niedziela, 31 lipca 2022

Eleganckie desery

    Bardzo lubię desery, które robi się do szklanych miseczek lub pucharków. Wygląda to bardzo elegancko a każdy dostaje swoją porcję przed siebie. Dziś mam gości i postanowiłam przygotować dwa takie desery aby każdy mógł sobie wybrać lub nawet zjeść dwa. Wybrałam dwa przepisy ze strony internetowej dr Gerarda. Pierwszy to "Tiramisu morelove".

SKŁADNIKI:

Krem:

  • 250 g mascarpone
  • 3 jajka
  • 2 łyżki cukru pudru
  • szczypta soli

dodatkowo:

  • kakao gorzkie
  • amaretto
  • szklanka świeżo zaparzonej kawy rozpuszczalnej
  • biszkopty morelowo śmietankowe dr Gerard

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić ze szczyptą soli. Następnie lekko ubić mascarpone. W osobnym naczyniu utrzeć żółtka z cukrem, dodać do nich mascarpone cały czas mieszając, na końcu ostrożnie dodać białka.

Do wystygniętej kawy dodać amaretto.

Do przygotowanych naczyń układać kolejno: nasączone w kawie z amaretto biszkopty, krem, szczyptę kakao, ponownie biszkopty, krem i całość udekorować kakao.


Drugi natomiast "Deser z biszkoptów".


SKŁADNIKI:

Krem

  • 250 gr mascarpone
  • sok z połówki cytryny
  • kilka kropli soku z limonki
  • 250ml śmietanki kremówka 36%
  • 2 łyżeczki miodu

Poncz

  • szklanka wody
  • sok z połówki cytryny
  • opcjonalnie kilka kropli rumu, amaretto lub brandy
  • 250ml śmietanki kremówka 36%
  • 2 łyżeczki miodu

Dodatkowo:

  • skórka otarta z cytryny oraz limonki

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

Lekki i świeży z pałeczek morelowo śmietankowych, nasączonych w rumie lub pączu bezalkoholowym -> lekki deser z owocami sezonowymi i kremem cytrynowym na bazie mascarpone i śmietanki podany w pucharkach.

Śmietankę ubić, dodawać po trochę mascarpone cały czas mieszając, na koniec dodać miód oraz sok z cytryny.

Następnie połączyć wszystkie składniki na poncz, moczyć w nim biszkopty i układać w pucharkach. Za pomocą rękawa cukierniczego uzupełnić pucharki kremem, całość ozdobić skórka cytrynową lub owocami.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz