Bardzo lubię desery, które robi się do szklanych miseczek lub pucharków. Wygląda to bardzo elegancko a każdy dostaje swoją porcję przed siebie. Dziś mam gości i postanowiłam przygotować dwa takie desery aby każdy mógł sobie wybrać lub nawet zjeść dwa. Wybrałam dwa przepisy ze strony internetowej dr Gerarda. Pierwszy to "Tiramisu morelove".
SKŁADNIKI:
Krem:
- 250 g mascarpone
- 3 jajka
- 2 łyżki cukru pudru
- szczypta soli
dodatkowo:
- kakao gorzkie
- amaretto
- szklanka świeżo zaparzonej kawy rozpuszczalnej
- biszkopty morelowo śmietankowe dr Gerard
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić ze szczyptą soli. Następnie lekko ubić mascarpone. W osobnym naczyniu utrzeć żółtka z cukrem, dodać do nich mascarpone cały czas mieszając, na końcu ostrożnie dodać białka.
Do wystygniętej kawy dodać amaretto.
Do przygotowanych naczyń układać kolejno: nasączone w kawie z amaretto biszkopty, krem, szczyptę kakao, ponownie biszkopty, krem i całość udekorować kakao.
Drugi natomiast "Deser z biszkoptów".
SKŁADNIKI:
Krem
- 250 gr mascarpone
- sok z połówki cytryny
- kilka kropli soku z limonki
- 250ml śmietanki kremówka 36%
- 2 łyżeczki miodu
Poncz
- szklanka wody
- sok z połówki cytryny
- opcjonalnie kilka kropli rumu, amaretto lub brandy
- 250ml śmietanki kremówka 36%
- 2 łyżeczki miodu
Dodatkowo:
- skórka otarta z cytryny oraz limonki
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
Lekki i świeży z pałeczek morelowo śmietankowych, nasączonych w rumie lub pączu bezalkoholowym -> lekki deser z owocami sezonowymi i kremem cytrynowym na bazie mascarpone i śmietanki podany w pucharkach.
Śmietankę ubić, dodawać po trochę mascarpone cały czas mieszając, na koniec dodać miód oraz sok z cytryny.
Następnie połączyć wszystkie składniki na poncz, moczyć w nim biszkopty i układać w pucharkach. Za pomocą rękawa cukierniczego uzupełnić pucharki kremem, całość ozdobić skórka cytrynową lub owocami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz