Na deser.
Lato w pełni. Sezon owocowy się rozpoczął. Koniec truskawek czy czereśni a początek wiśni, porzeczek czarnych oraz czerwonych, agrest mieni się czerwienia na krzaczkach, jagody, borówki czy morele. Pyszne, zdrowe jagody możemy dostać na targowiskach lub jadąc przez leśne drogi możemy sami pozbierać. Czy kupić na przydrożnych straganach. Takie pachnące, świeże prosto z lasu mają smak oraz aromat. Są najsmaczniejsze. My wracając z nad morza kupiliśmy dwa litry takich jagód. Cena wyższa o pięć złoty niż w ubiegłym roku. Wiadomo wszystko poszybowało w gorę. Jagody były czyste, pachnące latem i bardzo smaczne. Część zjedliśmy z lodami, bit śmietaną oraz z dodatkiem kruchych ciastek dr Gerarda. Pychota! Taki deser to sama radość dla podniebienia. Część powędrowała do słoiczków po przecierze na zimę. Zostały jedynie zasypane cukrem. Słoiki gotowały się a raczej pasteryzowały się piętnaście minut. Desery z serkiem mascarpone czekoladą i owocami. Przygotowuję także czekodżem. Truskawki z jagodami zagotowuj dodaję cukier albo ksylitol. Do tego żelfix. I w krótką chwile dżem gotowy. Dodaję dwie gorzkie tabliczki czekolady, rozpuszczam je, mieszam. Do słoików na zim do kruchych ciastek będą idealne. Dobre też będzie dżem z borówek i porzeczek z czekoladą. Pyszne polecam sobie samemu przygotować. Teraz mamy sezon owocowy więc warto po kilka słoiczków zrobić.a
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz