Lody ze świeżych owoców.
Każdy lubi lody. Uwielbiał je również Aleksander Wielki. Przyrządzano je wówczas ze świeżych owoców i miodu. A zamrażano w glinianych dzbanach obłożonych śniegiem. W Europie pierwsze lodziarnie pojawiły się dopiero w XVII wieku. Oczywiście zdobyły swym niesamowitym smakiem świat. W Polsce pierwsza lodziarnia powstała w Krakowie. Lodowa przygoda trwa do dziś . Lody przyrządza się z mleka, jajek, cukru, śmietanki i substancji smakowo-zapachowych. Można je przygotować z cukru, wody i owoców. Dobre lody powinne być pełne kawałeczków owoców, jagód, czasem z dodatkiem likieru zawsze z bitą śmietaną, udekorowane owocami z wafelkiem lub ciasteczkiem. Szeroki wybór owoców sezonowych, dostępnych słodyczy od Dr Gerarda pozwala nam rozwinąć skrzydła wyobraźni i przygotować samemu wyjątkowy, lodowy deser. Robienie lodów domowym sposobem , może być fascynującą przygodą dla całej rodzinki. Dawniej przyrządzano je w specjalnych puszkach, teraz możemy przygotować je za pomocą miksera, blendera, czy sokowirówki… Przepis na przygotowanie lodów „ kręcenie lodów „ starym domowym sposobem. Nowe będą urządzenia i chrupiące ciasteczka o smaku jabłkowo-cynamonowym Dr Gerard Christmas Bauble
Lody ze świeżych owoców z dodatkiem ciasteczek od Dr Gerarda. Lody można przyrządzać z najrozmaitszych owoców. Wystarczy przetrzeć przez sito litr powidła z sokiem ( z surowych poziomek, malin truskawek, moreli, brzoskwiń ). Robimy dość gęsty syrop z 60dag cukru. Po wystygnięciu dokładnie mieszamy z sokiem i powidłem. Wlewamy do „puszki” i ukręcamy. Smaczniejsze i gładsze będą gdy dodamy od 6-8 żółtek. Żółtka ucieramy z 10 dag cukru i zaciągamy syropem do którego dodajemy wówczas 50 dag cukru. Jaja powinny być dokładnie umyte i polane wrzątkiem. Tak przygotowaną masę zamrażamy. Po co najmniej 4 godzinach ( po zamrożeniu) nakładamy aromatyczną, gęstą masę lodową do szklanych pucharków. Na dnie pucharków powinny być pokruszone ulubione ciasteczka, lub draże. Dekorujemy według uznania- bitą śmietaną, startą czekoladą, wafelkiem itp.
Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz