Najbardziej nam smakują desery, które w te upalne dni można spożywać na zimno. Wśród takich deserów możemy zaliczyć deser z wiśniami, bez pieczenia.
Gdy pozostanie man kompotu z wiśniami po obiedzie, to jest dobry pretekst by przygotować na jego bazie deser wiśniowy.
Potrzebne składniki:
350 ml śmietanki kremówki
1 łyżeczka cukru pudru
1 galaretla cytrynowa
250 ml gorącej wody
700 g kompotu z wiśniami
1 łyżka cukru
1 galaretka wiśniowa
1 op herbatników -Mafijne Duo -Dr Gerarda
Do dekoracji
1 op draży Maltikeks Chocolate -Dr Gerarda
Sposób przygotowania:
Najpodlej przygotowujemy galaretkę cytrynową. W 250 ml gorącej przegotowanej wody rozpuszczamy galaretkę i odstawiamy do przestygnięcia.
W tym czasie schłodzoną śmietankę kremową ubijamy dodając cukier puder.
Do ubitej śmietanki (zmniejszając obrotu miksera) dodajemy powoli przestudzoną galaretkę cytrynową.
Foremkę o wym. ok. 20 x20 cm wykładamy papierem dopieczenia, na którym układamy warstwę herbatników -Mafijne Duo -Dr Gerarda.
Następnie warstwę herbatników zalewamy masę śmietankową i delikatnie wygładzamy. Odstawiamy do lodówki na ok 1 godzinę do przestygnięcia.
Z kompotu odcedzamy wiśnie. Pozostały kompot uzupełniamy wodą do objętości ok 400 ml i dodajemy łyżkę cukru.
Kompot z cukrem zagotowujemy, a następnie w nim rozpuszczamy galaretkę wiśniową i odstawiamy do przestygnięcia.
Gdy galaretka przestygnie, wlewamy ją do odcedzonych wiśni i razem wieszamy.
Tak przestygniętą galaret wiśniowa z wiśniami wylewamy na zastygniętą masę śmietankową.
Dodatkowo nasz deser dekorujemy drażami Maltkikeks -Dr Gerarda, a następnie odstawiamy do lodówki na całą noc.
Życzę smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz