wtorek, 26 lipca 2022

Deser wiśniowy na upalne dni.

 


Najbardziej nam smakują desery, które w te upalne dni można spożywać na zimno. Wśród takich deserów możemy zaliczyć deser z wiśniami, bez pieczenia.

Gdy pozostanie man kompotu z wiśniami po obiedzie, to jest dobry pretekst by przygotować na jego bazie deser wiśniowy.




Potrzebne składniki:

350 ml śmietanki kremówki

1 łyżeczka cukru pudru

1 galaretla cytrynowa

250 ml gorącej wody

700 g kompotu z wiśniami

1 łyżka cukru

1 galaretka wiśniowa

1 op herbatników -Mafijne Duo -Dr Gerarda

Do dekoracji

1 op draży Maltikeks Chocolate -Dr Gerarda




Sposób przygotowania:

Najpodlej przygotowujemy galaretkę cytrynową. W 250 ml gorącej przegotowanej wody rozpuszczamy galaretkę i odstawiamy do przestygnięcia.

W tym czasie schłodzoną śmietankę kremową ubijamy dodając cukier puder.

Do ubitej śmietanki (zmniejszając obrotu miksera) dodajemy powoli przestudzoną galaretkę cytrynową.

Foremkę o wym. ok. 20 x20 cm wykładamy papierem dopieczenia, na którym układamy warstwę herbatników -Mafijne Duo -Dr Gerarda.

Następnie warstwę herbatników zalewamy masę śmietankową i delikatnie wygładzamy. Odstawiamy do lodówki na ok 1 godzinę do przestygnięcia.

Z kompotu odcedzamy wiśnie. Pozostały kompot uzupełniamy wodą do objętości ok 400 ml i dodajemy łyżkę cukru.

Kompot z cukrem zagotowujemy, a następnie w nim rozpuszczamy galaretkę wiśniową i odstawiamy do przestygnięcia.

Gdy galaretka przestygnie, wlewamy ją do odcedzonych wiśni i razem wieszamy.

Tak przestygniętą galaret wiśniowa z wiśniami wylewamy na zastygniętą masę śmietankową.

Dodatkowo nasz deser dekorujemy drażami Maltkikeks -Dr Gerarda, a następnie odstawiamy do lodówki na całą noc.


Życzę smacznego.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz