poniedziałek, 25 lipca 2022

Domowa spiżarnia.

 

Domowa spiżarnia.


Domowa spiżarnia systematycznie się zapełnia. A zima długa. Będzie co kosztować oraz smakować. Witaminy zamknięte w słoikach małych i dużych. Nalewki nastawione. Naleweczka z orzechów czyli orzechówka nastawiona z zielonych orzechów. Wiśniówka, pyszna i słodka również. A jesienno zimowe wieczory bardzo długie. Jeszcze będzie przygotowana pigwówka oraz z malin. Małe buteleczki a jak cieszą. Na spontaniczne wieczory z koleżankami będzie w sam raz. Ogórki zakiszone w zalewie czosnkowej przygotowane. Jagody w cukrze zrobione kilkanaście słoiczków. Pychotka idealne do deserów, ciastek, lodów. Jako polewa oraz nadzienie do rogalików. A zima długa. Wiśnie też już zaprawione. Soki, dżemy, kompoty czy glazurowane do słodyczy. Domowa spiżarnia nie może się obyć beż syropu wiśniowo agrestowego. Domowy sok będzie dobrze smakował z ciastkami kruchymi dr Gerarda. Polecam przepis. Potrzebujemy wiśnie, agrest oraz cukier. Mój agrest już jest dojrzały i bardzo słodki. Wiśnie należy wydrylować. Dodajemy owoce do garnka. Owoce zasypujemy cukrem. Pozostawiamy na piętnaście minut aż puszczą sok. Po tym czasie dodajemy wodę i gotujemy. Owoce gotujemy aż do momentu kiedy owoce będą miękkie oraz puszczą sok .Gorący syrop przecedzić przez sitko i wlewać do słoików. Owoce z syropu można wykorzystać do przygotowania pysznego dżemu. Jeszcze kilka owocowych przysmaków i spiżarnia będzie pełna.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz