środa, 20 lipca 2022

Zadowolona buzia.

Zadowolona buzia.

Zarówno dzieci jak i dorośli uwielbiają desery z dodatkiem świeżych owoców. Korzystajmy więc z sezonowych owoców tworząc z pasją koktajle, galaretki, kremy itp. Miksujmy smaki, dodatki, wykorzystujmy dostępne słodycze na rynku, aby stworzyć  samemu coś wyjątkowego. Zapewne ciasteczka od Dr Gerarda ułatwią nam zadanie. To od naszej wyobraźni zależy co i z czym pomieszamy, w jaki sposób podamy nasz deser i jaki będzie efekt końcowy. Możemy po prostu pokruszyć np. kruche cynamonowo-jabłkowe ciastka od Dr Gerarda Christmas Bauble na dno szklanych pucharków, lub ułożyć na blaszce (wyłożonej papierem dom pieczenia) Markizy Mafijne Lemon, przykryć to warstwą przygotowanego kremu, dodać ulubione owoce i „bingo”. Pyszny deser gotowy. Bez skomplikowanego przepisu, wyszukanych składników itd. Słodka niespodzianka mile zaskoczy nie tylko łasuchów. Oto moja propozycja: 

Deser waniliowy z musem truskawkowym:

50 g herbatników maślanych, lub draży od Dr Gerarda

250g sera mascarpone podzielonego na kawałki

3 żółtka

50g cukru

1 laska wanilii ziarna

150g truskawek świeżych lub 150g mrożonych

 owoce jagód lub borówek, świeżych do dekoracji

włożyć herbatniki do miski i rozdrobnić (można pokruszyć lub zmiksować blenderem)

 przełożyć np. do czterech  szklanych  pucharków.

 

Utrzeć  żółtka plus cukier plus ziarna wanilii. Po dokładnym  zmiksowaniu dodać serek mascarpone i jeszcze chwilę  miksować. Krem waniliowy rozdzielić do pucharków z herbatnikami.

Zmiksować truskawki i przełożyć równomiernie do pucharków. Udekorować uśmiechem z waniliowego kremu, oczu i nosa z owoców jagody lub borówki, grzywki z kawałka ciasteczka. Podawać od razu po przygotowaniu. W wersji z markizami ułożonymi na blaszce do pieczenia – schłodzić w lodówce przez około 2 godziny.

Smacznego.

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz