Zadowolona buzia.
Zarówno dzieci jak i dorośli
uwielbiają desery z dodatkiem świeżych owoców. Korzystajmy więc z sezonowych
owoców tworząc z pasją koktajle, galaretki, kremy itp. Miksujmy smaki, dodatki,
wykorzystujmy dostępne słodycze na rynku, aby stworzyć samemu coś wyjątkowego. Zapewne ciasteczka od
Dr Gerarda ułatwią nam zadanie. To od naszej wyobraźni zależy co i z czym
pomieszamy, w jaki sposób podamy nasz deser i jaki będzie efekt końcowy. Możemy
po prostu pokruszyć np. kruche cynamonowo-jabłkowe ciastka od Dr Gerarda
Christmas Bauble na dno szklanych pucharków, lub ułożyć na blaszce (wyłożonej
papierem dom pieczenia) Markizy Mafijne Lemon, przykryć to warstwą
przygotowanego kremu, dodać ulubione owoce i „bingo”. Pyszny deser gotowy. Bez
skomplikowanego przepisu, wyszukanych składników itd. Słodka niespodzianka mile
zaskoczy nie tylko łasuchów. Oto moja propozycja:
Deser waniliowy z musem truskawkowym:
50 g herbatników maślanych, lub draży
od Dr Gerarda
250g sera mascarpone podzielonego na
kawałki
3 żółtka
50g cukru
1 laska wanilii ziarna
150g truskawek świeżych lub 150g
mrożonych
owoce jagód lub borówek, świeżych do dekoracji
włożyć herbatniki do miski i
rozdrobnić (można pokruszyć lub zmiksować blenderem)
przełożyć np. do czterech szklanych pucharków.
Utrzeć żółtka plus cukier plus ziarna wanilii. Po
dokładnym zmiksowaniu dodać serek
mascarpone i jeszcze chwilę miksować.
Krem waniliowy rozdzielić do pucharków z herbatnikami.
Zmiksować truskawki i przełożyć
równomiernie do pucharków. Udekorować uśmiechem z waniliowego kremu, oczu i
nosa z owoców jagody lub borówki, grzywki z kawałka ciasteczka. Podawać od razu
po przygotowaniu. W wersji z markizami ułożonymi na blaszce do pieczenia –
schłodzić w lodówce przez około 2 godziny.
Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz