poniedziałek, 7 stycznia 2019

Penne Cotta.


Penne Cotta.

Jednego po południa na deser podano nam wyśmienity, delikatny deser. Zastanawialiśmy się co to takiego. Kosztowaliśmy wręcz marzyliśmy aby się nie kończył i wymienialiśmy się spostrzeżeniami. Co niektórzy twierdzili to mały aksamitny serniczek na zimno polany sosem truskawkowym, żelek z serem waniliowym, kremówka ubita na sztywno udekorowana przepysznym sosem. Nasz dylemat rozwiała Pani kelnerka, która powiedziała, że to przecież Penne Cotta nikt z nas nie wiedział i tak co to takiego? Jednak gdy tylko znalazłam się w pokoju zapytałam „ pana” google. Okazało się, że jest to włoski deser a po krótce każdy z nas miał trochę racji, ponieważ do jego przygotowania potrzebujemy, żelatynę, wanilię, mleko oraz śmietanę kremówkę no i cukier. Żelatynę rozpuszczamy i pod koniec dodajemy do gotującej się masy, mieszamy aż do momentu rozpuszczenia się żelatyny. Gotujemy produkty w garnuszku dodajemy żelatynę a następnie przelewamy do foremek. Na koniec stopniowo chłodzimy nie od razu wstawiając do lodówki najlepiej na całą noc. A na koniec przygotowujemy sos truskawkowy z mrożonych lub świeżych truskawek. Przyozdabiamy talerzyk wieżą miętą. Pyszności. Tak po krótce wygląda ten przepis. Polecam zajrzeć na blogi kulinarne ze słodyczami oraz przepisami. Jednym z takich są przepisy Dr Gerarda gdzie znajdziemy moc fantastycznych, sprawdzonych, różnorodnych i kolorowych przepisów.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz