wtorek, 6 września 2022

Ciasto Lemon bez pieczenia

Dzisiaj chciałbym polecić wam ciasto Lemon.

Ciasto Lemon Bez Pieczenia

Ciasto Lemon Bez Pieczenia

Składniki:

Spód:

330g podwójnych markiz Mafijne Lemon dr Gerard

130g roztopionego, przestygniętego masła

Krem:

700ml mleka

1 opakowanie cukru wanilinowego 16g

1 budyń waniliowy lub cytrynowy bez cukru

1 łyżka mąki ziemniaczanej

1 kopiasta łyżka mąki pszennej

250g masła w temperaturze pokojowej

6 łyżek cukru pudru

2/3 łyżeczki ekstraktu cytrynowego

skórka starta z jednej cytryny

3 łyżki soku z cytryny

Do nasączenia:

200ml wody

sok wyciśnięty z 1 cytryny

2 łyżki cukru pudru

Dodatkowo:

2 galaretki cytrynowe w proszku

700ml gorącej wody

około 520g podwójnych markiz Mafijne Lemon dr Gerard

1. Do rondelka wlać 500ml mleka, dodać cukier wanilinowy i zagotować.

Do pozostałego mleka 200ml dodać budyń, obie mąki i dokładnie wymieszać (można wymieszać krótko mikserem). Tak rozmieszany budyń z mąkami dodać do gotującego się mleka i ugotować gęsty budyń. Gdy budyń się zagotuje, zmniejszyć ogień na najmniejszy i gotować go, cały czas mieszając, przez około 1 minutę. Zdjąć z ognia i nakryć go folią spożywczą, odstawić do całkowitego ostygnięcia, ma mieć temperaturę pokojową, jak masło.

Spód:

2. Podwójne markizy Mafijne Lemon przełożyć do blendera i zmiksować. Dodać roztopione masło i wymieszać. Masę ciasteczkową przełożyć do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach 26x26cm i wyrównać, lekko docisnąć (patrz FILM).

Krem:

3. Masło utrzeć z cukrem pudrem, ucierać mikserem ustawionym na najwyższe obroty przez około 2-3 minuty. Następnie w 3-4 partiach dodać budyń, po każdym dodaniu wymieszać mikserem do połączenia składników.

4. Do kremu budyniowego dodać skórkę z cytryny, ekstrakt cytrynowy i sok z cytryny, bardzo krótko wymieszać mikserem.

5. Połowę gotowego kremu wyłożyć na spód w blaszce, wyrównać. Składniki do nasączenia wymieszać. Podwójne markizy Mafijne Lemon maczać przez parę sekund w ponczu i ułożyć je na kremie w blaszce (patrz FILM). Na wierzch wyłożyć pozostały krem, wyrównać i ciasto wstawić do lodówki.

6. Obie galaretki wsypać do miseczki i zalać gorącą wodą, mieszać, aż galaretka się rozpuści. Odstawić do całkowitego ostygnięcia.

7. Ciasto wyjąć z lodówki i na wierzch wylać lekko tężejącą galaretkę. Ciasto wstawić z powrotem do lodówki na parę godzin, najlepiej na całą noc.

 

Źródło https://malacukierenka.pl/ciasto-lemon-bez-pieczenia.htmlSmacznego! :)

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz