środa, 7 września 2022

Przepyszna uczta

Zapraszam na przepyszny sernik na herbatnikach maślanych z orzechami, herbatnikami czekoladowymi i karmelem. Uczta dla podniebienia gwarantowana. Spróbujecie? Oto składniki:

Spód
-herbatniki Animals o smaku maślanym od Dr Gerard 150 g
-50 g margaryny

Sernik
-1 kg twarogu
-2 budynie śmietankowe
-1 szklanka cukru pudru
-5 jajek
-250 serka mascarpone
-100 g białej czekolady
-1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
-300 ml śmietany kremówki 30%
-herbatniki Animals od Dr Gerard o smaku czekoladowym 50 g

Dodatkowo
-100 g cukru
-40 g masła
-60 ml kremówki
-100 g orzechów włoskich

Sposób przygotowania: spód: herbatniki Animals o smaku maślanym od Dr Gerard kruszę, dodaję roztopioną margarynę i mieszam. Dno formy (około 24 cm) wykładam papierem do pieczenia, przekładam masę, dociskam. Sernik: zmielony ser przekładam do miski, dodaję jajka, śmietanę, mascarpone, cukier puder, skórkę pomarańczową, ekstrakt, budyń i miksuję do połączenia. Czekoladę rozpuszczam w kąpieli wodnej, powoli wlewam do sernika i miksuję. Na spód wykładam połowę sera, układam herbatniki Animals o smaku czekoladowym i nakładam resztę sera. Sernik piekę około 60 minut w 180 stopniach. Po upieczeniu odstawiam do wystudzenia. Do rondla wsypuję cukier i rozpuszczam, a gdy zbrązowieje dodaję masło i mieszam, następnie dodaję śmietanę i gotuję aż zgęstnieje. Po lekkim przestudzeniu dekoruję sernik, a wierzch posypuję posiekanymi orzechami. Podaję po schłodzeniu. Do przygotowania wykorzystałam jak zwykłe słodycze od Dr Gerarda, ponieważ są przepyszne, a moje wypieki zawsze udane i niepowtarzalne w smaku. Polecam i życzę smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz