Pyszne ciacho na dużą blachę.
Druga wersja Rafaello, a przepis na nią poniżej.
Składniki na dużą blachę:
- 3 paczki solonych krakersów od Dr Gerarda
- litr mleka
- 2 budynie waniliowe
- kostka masła, lub margaryny 200g
- 2 paczki wiórek kokosowych (400g)
- 3/4 szklanki cukru
Sposób przygotowania:
Budynie gotujemy z dodatkiem cukru według przepisu na opakowaniu, po zagotowaniu odstawiamy do całkowitego wystygnięcia (polecam przykryć garnek przykrywką, zapobiegnie to zrobieniu się kożucha na powierzchni). Gdy budyń będzie już zimny, do dużej miski wrzucamy posiekane na kawałki masło i stopniowo dodajemy budyń razem z wiórkami (zostawcie ich trochę do posypania wierzchu) - całość mieszamy mikserem. Jeśli masa będzie dla Was mało słodka, oczywiście możecie ją dosłodzić. Blachę należy wyłożyć papierem do pieczenia. Na blaszce układamy pierwszą warstwę krakersów, nakładamy ok. 1,5cm warstwę kremu, kolejna warstwa krakersów, kolejna kremu i tak w kółko, moja ilość krakersów i odpowiednia grubość warstw kremu starczyły na 4 krakersowe piętra. Jeśli dacie grubsze warstwy kremu, powinny Wam starczyć 2 paczki krakersów, ale wtedy piętra będą 3. Wierzch posypujemy wiórkami kokosowymi.
Ciacho przykryte folią aluminiową wędruje na całą noc do lodówki. Wiem, jak ciężko żyć ze świadomością, że na wyciągnięcie ręki jest coś pysznego, czego jednak ruszyć nie można, ale warto czekać. W nocy krem stężeje, krakersy zmiękną i całość się przegryzie :) Mniej wytrwali zawsze mogą sięgnąć po doskonałe, sprawdzone herbatniki Animals, czy ciastka Mafijne Lemon od Dr Gerarda. Pyszne, zachęcam spróbujcie sami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz