Rafaello na krakersach.
Po raz kolejny na szkolnym boisku
zadźwięczał dzwonek. Dzieci i młodzież zajęli miejsca w szkolnych ławkach. Ci
pierwsi zaciekawieni, trochę wystraszeni, ci drudzy rozgadani, trochę znudzeni.
Wszyscy jednak spragnieni towarzystwa rówieśników. Ponowne szepty, wybuchy
śmiechu, radosny hałas wypełnił szkolny korytarz. Na przerwach ci najmłodsi pod
czujnym okiem wychowawcy zawierają nowe przyjaźnie. Na razie dziewczynki bawią
się osobno, chłopcy grają w piłkę. Częstują nowych znajomych ciasteczkami od Dr
Gerarda. Koleżanki i koledzy dobrze znają smak słonych krakersów, herbatników
Animals, czy odporne na szkolne zawieruchy ciastka Mafijne Lemon od
Dr Gerarda. Mamy już dobrze wiedziały co najlepiej smakuje małym rozrabiakom. Na zbliżający się
weekend szykuje się słodka niespodzianka. Chętnie zjadana zarówno przez dorosłych jak i dzieci. Numer pesel nie
ma w tym wypadku znaczenia. Słodyczom od Dr Gerarda nikt nie zdoła się oprzeć.
Rafaello na krakersach – przepis.
Ciasto bardzo kokosowe, słodkie, delikatne
w smaku. Po jednym dniu w lodówce krakersy miękną i tworzą spójną całość z masą
budyniową. Wierzch ciasta możemy dodatkowo posypać płatkami migdałowymi lub polać delikatnie gorzką czekoladą, na
pewno urozmaici to smak.
2 paczki słonych krakersów od Dr Gerarda 180 g
3 szklanki mleka
3 żółtka
3 czubate łyżki mąki pszennej
3 czubate łyżki mąki ziemniaczanej
1 cukier waniliowy
1,5 szklanki cukru
1 szklanka wiórków kokosowych + 1 szklanka do posypania wierzchu
50 g
białej czekolady startej na tarce o dużych oczkach
250 g masła lub margaryny Kasi
WYKONANIE
Żółtka ucieramy z ½ szklanki cukru i
cukrem waniliowym. Mąkę pszenną i ziemniaczaną rozpuszczamy w szklance mleka i
dodajemy do wcześniej utartych żółtek.
Pozostałe 2 szklanki mleka razem ze
szklanka cukru doprowadzamy do wrzenia. Na gotujące się mleko wlewamy masę
jajeczną i gotujemy budyń, cały czas mieszając, nie dopuszczając do powstania
grudek. Odstawiamy budyń i czekamy, aż będzie całkowicie zimny. Po tym czasie
dodajemy po kawałku masło, cały czas miksując na najwyższych obrotach. Pod
koniec dodajemy wiórki kokosowe.
Dno blaszki wyłożonej papierem do pieczenia wykładamy krakersami od Dr Gerarda, następnie wylewamy 1/3 masy budyniowej. Ponownie wykładamy krakersami i wylewamy budyń, krakersy i budyń. Powinny powstać 3 warstwy. Na wierzch wysypujemy równomiernie wiórki kokosowe oraz białą czekoladę. Ja również wysypałam płatkami migdałowymi, ale nie jest to konieczne. Ciasto wkładamy do lodówki na min. kilka godzin, a najlepiej na całą noc.
Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz