Moja żona miała urodziny. Było sporo gości przeważnie z jej rodziny. Z MOJEJ STRONY BYŁ BRATV Z RODZINĄ I SIOSTRA Z SFOJĄ RODZINĄ. Upiekliśmy parę ciast to jest jabłecznik sernik i między innymitartę mocno czekoladową z pomarańczą ze strony Doktora Gerarda. Byli też dzieciaki więc kupiłem jeszcze ciastka kruche, markizy i krakersy Arturwszystkie te słodycze były od firmy Doktor Gerard. Goście zebrali się do południa. Zjedliśmy dobry obiad. Po obiedzie była kawa przy której wspominaliśmy dawne czasy.Pod wieczur była kolacja po której wszyscy się rozjechali. Składniki
Spód:
• 300 g listków kakaowych
• 50 g masła
• 1/2 gorzkiej czekolady
Krem:
• 150g gorzkiej czekolady
• 40 g masła
• 3/4 szklanki śmietanki kremówki 36%
• kieliszek rumu
• skórka starta (drobno) z pomarańczy
Kandyzowane pomarańcze:
• 1 duża pomarańcza (wyparzona i umyta)
• 1/2 szklanka cukru
• 1/2 szklanka wody
Sposób przygotowania
Ciastka pokruszyć, masło z czekoladą rozpuścić w kąpieli wodnej, następnie połączyć z ciastkami i dobrze wymieszać. Wcześniej posmarowaną masłem formę od tarty wyłożyć przygotowaną masą, dobrze docisnąć do blachy, następnie schłodzić.
Wszystkie składniki podgrzewamy w kąpieli wodnej, dobrze wymieszać, odstawić na chwilę do ostygnięcia, następnie wylać na schłodzony spód i poczekać aż zupełnie wystygnie; wstawić do lodówki.
Wodę i cukier podgrzewamy na głębokiej patelni (lub w garnku), wrzucamy pomarańcze pociętą na plastry i gotujemy ok. 40 min (ciągle sprawdzamy czy się nie przypala)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz