Ostatnio moje koleżanki namówiły mnie żebym razem z nimi poszedł na wykład,pogawędkę o żywieniu.Miała o tym wszystkim opowiadać nasza koleżanka Kasia,która bardzo mocno się tym interesuje ponieważ Studiuje a jej kierunkiem jest żywienie.Tak naprawdę to mieliśmy być jej pierwszą publicznością przed którą będzie miała przemawiać,opowiadać.Kasie czekał duży wykład na temat żywienia przed innymi studentami,Dlatego na początku chciała potrenować przed nami,aby dobrze wypaść na uczelni.Po zakończonej zarazem bardzo dobrej przemowie Kasi,poczęstowała nas słodyczami z firmy Dr. Gerard takimi jak zwierzaki maślane,czekoladkami pasja o smaku Wiśniowo rumowym i przekładańcem z kremem z masła orzechowego,a przepis znalazła na stronie firmy Dr. Gerard oto on
"SKŁADNIKI:1 opakowanie Precelków w czekoladzie dr Gerard
30 g czekolady gorzkiej,40 g czekolady mlecznej,50 g masła
Krem:200 g masła orzechowego,spora szczypta soli
250 g serka Mascarpone,250 ml śmietanki kremówki
2 łyżeczki cukru pudru
Krem czekoladowy:100 g czekolady mlecznej,100 g czekolady gorzkiej,250 ml śmietanki kremówki
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:Masło i czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, ciasteczka dobrze pokruszyć. Połączyć rozdrobnione ciastka z masłem i czekoladą, następnie wyłożyć do wysmarowanej masłem okrągłej tortownicy. Dobrze docisnąć i schłodzić.
Krem:Śmietankę ubić na sztywną pianę. Serek Mascarpone lekko ubić na „puch”, dodawać stopniowo do ubitej śmietanki – ciągle mieszając, następnie dodawać kolejno sól, cukier i masło orzechowe.
Krem czekoladowy:Czekoladę i śmietankę rozpuścić w kąpieli wodnej, następnie dobrze schłodzić i ubijać jak zwykłą słodką śmietankę.
Na przygotowany precelkowy spód wyłożyć krem orzechowy, następnie czekoladowy. Całość ozdobić precelkami."
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz