Sernik to nasz rodzinny przysmak do kawy. Skusiłam się go upiec z nutą cynamonu na spodzie z ciastek Dr Gerarda o pięknym pomarańczowo-złotym kolorze, kontrastującym z ciemniejszym spodem z ciastek Pryncypałek również Dr Gerarda. Pyszny i elegancki. Nie jest pracochłonny, ale każe na siebie dość długo czekać. Aby ułatwić sobie życie można dzień czy dwa dni wcześniej przygotować purre z dyni, przechować w lodówce, a potem tylko odpowiednio wcześniej wyjąć żeby nabrało temperatury pokojowej. To jest naprawdę ważne, bo jeżeli składniki masy serowej mają różną temperaturę to sernik nie będzie się równo wypiekał. Upiekłam go z myślą o moim mężu, który jest smakoszem tego wypieku.
Składniki
-100 g masła
-300 g ciastek Pyncypałek Dr Gerarda
Masa serowo-dyniowa
-1 kg dyni
-7 opakowań serka śmietankowego Twój Smak
-1 szklanka słodkiego mleka skondensowanego
-4 jajka
-1 szklanka cukru trzcinowego
-3 łyżki mąki ziemniaczanej
-1 łyżka ekstraktu waniliowego
-1 łyżeczka cynamonu
Dynię kroimy na duże kawałki, układamy na blaszce skórką do dołu i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni do czasu gdy miąższ będzie miękki. Wyjmujemy ją i pozwalamy ostygnąć, pozbawiamy dynię pestek. Resztę miąższu zeskrobujemy ze skórki i przekładamy do blendera. Miksujemy na gładkie puree.
Wszystkie składniki masy serowej wyciągamy z lodówki, aby miały tę samą temperaturę czyli pokojową.
Następnie rozpuszczamy masło, a ciastka Pryncypałki rozdrabniamy robotem kuchennym. Formę natłuszczamy odrobiną roztopionego masła. Resztę masła wlewamy co ciastek i razem mieszamy. Gotową masą wylepiamy spód i boki foremki. Foremkę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy ok. 10 minut. Po tym czasie foremkę wyjmujemy i odstawiamy do ostygnięcia. Do misy miksera wkładamy wszystkie serki i ubijamy na niskich obrotach, następnie dosypujemy mąkę, cynamon i cukier po łyżce. Następnie dodajemy puree z dyni, a za nim wszystkie jajka na raz. Gdy jajka się rozprowadzą w masie serowej to wlewamy mleko skondensowane i ekstrakt waniliowy. Masa będzie rzadka, ale to nie szkodzi. Na przestudzony spód wylewamy masę serową.
Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 240 stopni C i pieczemy 10 minut, a następnie zmniejszamy temperaturę do 110 stopni C i pieczemy ok. 1 godziny i 15 minut. Piekarnik wyłączamy, gdy brzegi będą ścięte, a przy potrząsaniu środek będzie jeszcze drżał, uchylamy drzwiczki piekarnika, aby powstała szpara. Ciasto pozostawiamy do całkowitego ostygnięcia. Następnie ciasto przykrywamy folią i wstawiamy do lodówki, najlepiej na noc.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz