niedziela, 31 stycznia 2021

Pierwszy Dzień Babci i Dziadka

     W tym roku po raz pierwszy obchodziliśmy z mężem Dzień Babci i Dziadka, ponieważ 19 stycznia o 9 rano przyszła na świat nasza pierwsza wnuczka. Aktualnie jesteśmy najszczęśliwszymi dziadkami na świecie. Malutka jest bardzo kochana i spokojna. Z okazji tego dnia córka zaprosiła nas kilka dni po wyjściu ze szpitala na zaległy Dzień Babci i Dziadka, dlatego z tej okazji upiekłam tort, na którego przepis znalazłam na stronie internetowej dr Gerarda. A moim tortem będzie Puszysty sernik z ricottą. Oto przepis:

Składniki

  • 200g ciasteczek Dr Gerard Christmas Bauble
  • 100g roztopionego masła
  • 2 łyżki miodu
  • 400g ricotty
  • 150g cukru
  • 200g śmietanki 30% – do ubicia
  • 1 łyżka ekstraktu waniliowego
  • 3 płatki żelatyny (6g)
  • Owoce sezonowe do dekoracji
  • Świeża mięta
  • Forma (20×20)

Sposób przygotowania

 Wymieszać trzepaczką ricottę oraz ekstrakt waniliowy, następnie w osobnej misce ubić na sztywno śmietankę i dodać do uprzednio przygotowanej masy. Odstawić w temperaturze pokojowej.

W osobnym pojemniku zblendować ciasteczka Christmas Bauble na „pył”. Następnie dodać do nich miód, rozpuszczone masło i dobrze wymieszać. Uzyskaną masę przełożyć na spód oraz brzegi foremki.

Do małej miseczki z zimną wodą włożyć płatki żelatyny i zaczekać, aż zmiękną. Następnie w rondelku umieścić żelatynę oraz 4 łyżeczki kremu z ricotty – trzymać na ogniu i mieszać do momentu rozpuszczenia żelatyny. Uzyskaną masę dodać do poprzednio przygotowanego kremu z ricotty, dokładnie wymieszać i przelać do formy.

Tak przygotowany sernik odstawić do lodówki na co najmniej 4-5 godzin. Przed podaniem udekorować sezonowanymi owocami oraz listkami świeżej mięty. Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz