-4 żółtka
-3 łyżki cukru pudru
-1 opakowanie cukru wanilinowego
-180 g mąki pszennej
-130 g masła
-3 łyżki cukru pudru
-1 opakowanie cukru wanilinowego
-180 g mąki pszennej
-130 g masła
Galaretka
-3 galaretki wiśniowe
-750 ml wrzątku
-750 ml wrzątku
Krem śmietankowy
Dodatkowo
-ciastka Pasja wiśniowa od Dr Gerard z galaretką wiśniową, kremem śmietankowym i czekoladą 24 sztuki
-50 g czekolady deserowej
-500 ml śmietany 30%
-250 g serka mascarpone
-3 łyżeczki żelatyny
-5 łyżek cukru pudru
-250 g serka mascarpone
-3 łyżeczki żelatyny
-5 łyżek cukru pudru
Dodatkowo
-ciastka Pasja wiśniowa od Dr Gerard z galaretką wiśniową, kremem śmietankowym i czekoladą 24 sztuki
-50 g czekolady deserowej
Sposób przygotowania: ciasto: suche składniki zagniatam z zimnym masłem i żółtkami. Ciasto schładzam w lodówce. Następnie wałkuję, przekładam do blaszki (około 20/30 cm) i piekę w piekarniku nagrzanym do 180 stopni na złoty kolor. Galaretka: wiśniowe galaretki rozpuszczam w 750 ml wrzątku, studzę i odstawiam do stężenia. Zimny spod ciasta smaruję dżemem wiśniowym, układam ciastka Pasja wiśniowa i zalewam tężejącą galaretką, schładzam do całkowitego stężenia. Żelatynę zalewam wodą, mieszam i odstawiam do napęcznienia. Śmietanę ubijam, dodaję serek mascarpone i cukier puder. Żelatynę rozpuszczam i przestudzoną dodaję do śmietanki. Krem wykładam na stężałą galaretkę. Wierzch dekoruję startą czekoladą. Podaję po schłodzeniu. Do przygotowania wykorzystajcie koniecznie biszkopty z galaretką wiśniową, kremem śmietankowym i czekoladą od Dr Gerarda. Polecam i życzę smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz