-6 białek
-200 g wiórków kokosowych
-100 g cukru
-szczypta soli
-50 g płatków migdałowych
-ciastka Pryncypałki kokosowe od Dr Gerard około 100 g
Budyniowy krem
-2 szklanki mleka
-6 żółtek
-300 g śmietany 30%
-100 g cukru
-łyżka mąki pszennej
-3 łyżki mąki ziemniaczanej
-220 g masła lub margaryny
Dodatkowo
-podłużne herbatniki z polewą kakaową od Dr Gerard opakowanie
-400 g masy kajmakowej
-3-4 kostki czekolady deserowej
-podłużne herbatniki z polewą kakaową od Dr Gerard opakowanie
-400 g masy kajmakowej
-3-4 kostki czekolady deserowej
Sposób przygotowania: białka ubijam na sztywno z dodatkiem soli, ubijając, stopniowo dodaję cukier, wiórki kokosowe oraz płatki migdałowe i mieszam. Na koniec dodaję posiekane ciastka Pryncypałki i mieszam. Ciasto przelewam do formy (około 23/33 cm) wyłożonej papierem do pieczenia i piekę około 30 minut w temperaturze 170 stopni i studzę. W 1/2 szklanki mleka mieszam żółtka oraz mąki. Resztę mleka gotuję ze śmietaną 30% i cukrem. Na gotujące się mleko wlewam mieszankę, stale mieszając, gotuję, aż masa zgęstnieje i odkładam do wystudzenia. Miękkie masło ucieram na gładką masę, ucierając, dodaję porcjami zimny budyń. Na biszkopt wykładam połowę masy, układam podłużne herbatniki, nakładam masę kajmakową i wykładam pozostały krem, wierzch posypuję startą czekoladą. Przed podaniem schładzam i gotowe. Do przygotowania tego i każdego innego przepisu wykorzystajcie niezastąpione w smaku słodycze od Dr Gerarda. Polecam i życzę smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz