wtorek, 26 stycznia 2021

Ciacho

Pyszniutkie ciacho składające się z kakaowego biszkoptu, masy budyniowej, herbatników i polewy kakaowej oprószonej wiórkami kokosowymi. Idealne na urodziny, imieniny lub tak po prostu do kawy, herbaty czy gorącej czekolady w zimowe popołudnie. Wypróbujecie? Oto składniki:

Kakaowy biszkopt
-6 jajek
-1 szklanka cukru
-1 szklanka mąki pszennej
-2 łyżki kakao
-1 łyżeczka proszku do pieczenia

Krem budyniowy
-1l mleka
-1 żółtko
-szklanka cukru
-2 budynie śmietankowe
-300 g masła

Polewa
-pół kostki margaryny
-pół szklanki cukru
-2 łyżki wody
-2 łyżki kakao

Dodatkowo
-herbatniki od Dr Gerard z polewą kakaową opakowanie
-szklanka zaparzonej kawy
-wiórki kokosowe

Sposób przygotowania: kakaowy biszkopt: białka ubijam na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodaję cukier i po jednym żółtku, następnie stopniowo wsypuję mąkę przesianą z kakao. Masę przelewam do formy (28/28 cm) wyłożonej papierem do pieczenia i wkładam do nagrzanego piekarnika. Piekę około 30 minut w 180 stopniach. Upieczony i wystudzony biszkopt przecinam na na 2 części. Krem budyniowy: z litra mleka odlewam trochę mleka i mieszam w nim budynie z żółtkiem. Pozostałe mleko gotuję z cukrem. Mieszankę budyniową wlewam na gotujące się mleko i mieszając gotuję do zgęstnienia. Ugotowany budyń pozostawiam do całkowitego wystudzenia. Miękkie masło ubijam do białości, a następnie porcjami miksuję z zimnym budyniem. Polewa: składniki na polewę łączę, mieszam i stawiam na mały płomień, po zagotowaniu zdejmuję z ognia i lekko studzę. Złożenie: jedną część biszkoptu układam w formie, nasączam kawą i wykładam połowę kremu budyniowego, nakrywam drugą częścią biszkoptu, nasączam kawą i wykładam pozostały krem. Schładzam w lodówce przez godzinkę, a następnie na kremie układam stojąco herbatniki od Dr Gerarda w kształcie liści (wciskając je w masę, w równych odstępach), wierzch dekoruje polewą i posypuję wiórkami kokosowymi. Podaję po schłodzeniu. Do przygotowania wykorzystajcie wyłącznie słodycze od Dr Gerarda, ponieważ są najlepsze. Polecam i życzę smacznego! 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz