Trufle z gorzkiej czekolady.
Na zimowy podwieczorek pyszne trufle z gorzką czekoladą. Taki ciekawy przepis możemy znaleźć na stronie z przepisami dr Gerarda. Do jego przygotowania będziemy potrzebowali śmietanę 36%, gorzką czekoladę oraz ciastka PryncyPałki Classic.
https://drgerard.eu/trufle-z-gorzkiej-czekolady-z-chrupiacymi-kawalkami-pryncypalek/
Innym dobrym pomysłem będą ptysie z bitą śmietaną. Do ciasta potrzebujemy:
200 gram mąki,
120 gram tłuszczu,
200 mililitrów wody, 5 jajek,
szczypta soli,
Do tego krem budyniowy lub bita śmietana najlepiej 36% ubita z śmietano fixem będzie sztywniejsza.
Do garnka wlewamy wodę i tłuszcz zagotowujemy. Do gorącej wody z tłuszczem dodajemy mąkę z solą i energicznie mieszamy aż powstanie zwarta masa, odchodząca od dna garnka. Odstawiamy do wystygnięcia. Do wystudzonego ciasta dodajemy po jednym jajku i mieszamy mikserem. Gotowe ciasto wkładamy do worka cukierniczego wykładamy małe kuleczki na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Najlepiej pozostawić odstępy aby ptysie się nie pozlepiały. Pieczemy na złoty kolor około trzydziestu minut. Po wyjęciu z piekarnika wykładamy je na kratce aby odparowały. Po wystudzeniu przecinamy napół ostrym nożem. Pozostaje nadziewać bitą śmietaną. Do tego możemy dołożyć świeże owoce drobno pokrojone lub brzoskwinie z puszki lub jak nie mam owoców to daję odrobinę dżemu z wiśni lub moreli jakie mam w domu. Pyszne trufle i ptysie razem pięknie się prezentują a jeszcze lepiej smakują.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz