wtorek, 19 stycznia 2021
Deser bez pieczenia.
Niebawem Dzień Babci i Dzień Dziadka, więc odwiedzą nas zapewne wnuki.
By sprawić im trochę przyjemności trzeba też się przygotować, więc prócz słodyczy
Dr Gerarda, które uwielbiają nasze wnuki, można też przygotować dla nich takie
szybkie ciasso na herbatnikach bez pieczenia. Zapewne będzie to smaczny deser do
herbatki owocowej, którą także uwielbiają nasze wnuczki.
Ciasto jogurtowe bezpieczenia.
Potrzebne składniki:
180 g herbatników VIT’AM -Dr Gerarda
60 g masła
800 g jogurtu naturalnego greckiego
3 galaretki w proszku o smaku agrestowym
draże MALTIKEKS MILK CHOCOLATE -Dr Gerrda -do dekoracji
oraz blaszkę o wym. 24
x24 cm. Sposób przygotowania.
Masło rozpuszczamy w rondelku i odstawiamy do
przestygnięcia. Cistka VIT’AM -Dr Gerarda, kruszymy na miał, który łączymy z
przestudzonym masłem. (dokładnie mieszamy na jednolitą masę.) Blaszkę wykładamy
folią aluminiową a następnie na nią wykładamy masę herbatnik ową. Masę lekko
dociskamy do dna i wygładzamy. Tak przygotowaną blaszkę odstawiamy do lodówki.
Przystępujemy do wykonania masy. Do miseczki wlewamy 1 szklankę gorącej wody, w
której rozpuszczamy 2 galaretki i pozostawiamy do przestygnięcia. Do miski
wlewamy jogurty, do których dodajemy przestudzoną galaretkę i mieszamy mikserem
na jednolitą masę. Tak otrzymaną masę wylewamy na herbatnikowy spód. Po
wyrównaniu masy, znów odstawiamy do lodówki. Pozostałą galaretkę rozpuszczamy w
1/2 l gorącej wody i odstawiamy do wystudzenia. Kiedy galaretka zacznie tężec,
wylewamy ją na nasze ciasto, które znów ląduje w lodówce. Gdy galaretka trochę
zastygnie możemy przyozdobić nasze ciasto drażami MALTIKEKS MILK CHOCOLATE wg.
naszego pomysłu.
Smacznego.....
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz