wtorek, 19 stycznia 2021

Deser bez pieczenia.

Niebawem Dzień Babci i Dzień Dziadka, więc odwiedzą nas zapewne wnuki. By sprawić im trochę przyjemności trzeba też się przygotować, więc prócz słodyczy Dr Gerarda, które uwielbiają nasze wnuki, można też przygotować dla nich takie szybkie ciasso na herbatnikach bez pieczenia. Zapewne będzie to smaczny deser do herbatki owocowej, którą także uwielbiają nasze wnuczki. Ciasto jogurtowe bezpieczenia. Potrzebne składniki: 180 g herbatników VIT’AM -Dr Gerarda 60 g masła 800 g jogurtu naturalnego greckiego 3 galaretki w proszku o smaku agrestowym draże MALTIKEKS MILK CHOCOLATE -Dr Gerrda -do dekoracji oraz blaszkę o wym. 24 x24 cm. Sposób przygotowania. Masło rozpuszczamy w rondelku i odstawiamy do przestygnięcia. Cistka VIT’AM -Dr Gerarda, kruszymy na miał, który łączymy z przestudzonym masłem. (dokładnie mieszamy na jednolitą masę.) Blaszkę wykładamy folią aluminiową a następnie na nią wykładamy masę herbatnik ową. Masę lekko dociskamy do dna i wygładzamy. Tak przygotowaną blaszkę odstawiamy do lodówki. Przystępujemy do wykonania masy. Do miseczki wlewamy 1 szklankę gorącej wody, w której rozpuszczamy 2 galaretki i pozostawiamy do przestygnięcia. Do miski wlewamy jogurty, do których dodajemy przestudzoną galaretkę i mieszamy mikserem na jednolitą masę. Tak otrzymaną masę wylewamy na herbatnikowy spód. Po wyrównaniu masy, znów odstawiamy do lodówki. Pozostałą galaretkę rozpuszczamy w 1/2 l gorącej wody i odstawiamy do wystudzenia. Kiedy galaretka zacznie tężec, wylewamy ją na nasze ciasto, które znów ląduje w lodówce. Gdy galaretka trochę zastygnie możemy przyozdobić nasze ciasto drażami MALTIKEKS MILK CHOCOLATE wg. naszego pomysłu. Smacznego.....

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz