Serniki mają to do siebie, że często po wyjęciu z piekarnika po prostu opadają. Zawsze mnie to bardzo irytowało, w piekarniku taki piękny wyrośnięty, a poza piekarnikiem już nie koniecznie. Przypadkowo rozmawiałyśmy z koleżanką o różnych przepisach na ciasta, i ona mi podsunęła przepis na sernik, który nie opada. Wypróbowałam ten przepis i chcę się z wami nim podzielić, bo wart jest tego.
Składniki
-1 kg sera w wiadereczku
-8 jajek
-szklanka cukru
-200 g masła, może też być margaryna
-1,1/2 szklanki mleka i 3 budynie waniliowe bez cukru
-ciastka herbatniki Ring Dr Gerarda
Przygotowanie
Oddzielamy białka od żółtek. Do miski wrzucamy żółtka, cukier i ucieramy. Za jakiś czas dodajemy miękkie masło i cały czas ucieramy. Powoli wlewamy mleko i przekładamy cały ser ciągle ucieramy. Do utartej masy wsypujemy budynie dokładnie mieszamy łyżką.
Białka ze szczyptą soli ubijamy na sztywną pianę, przekładamy delikatnie do masy serowej dokładnie mieszając, aby wszystkie składniki dokładnie się połączyły.
Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, następnie układamy herbatniki Dr Gerarda, na które to wykładamy masę serową. Pieczemy w piekarniku około 1 godziny na 180 stopni.
Po upieczeniu studzimy przy lekko otwartych drzwiczkach co najmniej 1 godzinę.
Można sobie udekorować np. polewą czekoladową i posypać wiórkami kokosowymi.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz