czwartek, 28 stycznia 2021

Do ciast i deserów

 

        Owoce kandyzowane są przepyszną, pełnowartościową przekąską w ciągu dnia. Są też wykorzystywane do różnego rodzaju ciast i deserów. Ja z dzieciństwa pamiętam skórkę z pomarańczy i cytryny, kiedy moja mama używała ją do sernika. Jako dziecku nigdy mi nie smakowała 😜 dekoracje robiłam na talerzyku, bo po prostu wyciągałam ją z ciasta. 

Ale po tylu latach smaki mi się zmieniły, tak jak wielu osobom i sama teraz używam tych wspaniałości kandyzowanych do ciast, ale również jako przekąskę. Dostępne są różne smaki owoców kandyzowanych , kiedy mamy tylko ochotę to o każdej porze roku możemy się cieszyć ich smakiem. Ponieważ kandyzowanie polega na konserwowaniu czyli wysmażaniu owoców w specjalnym syropie z wody i cukru, potem są dokładnie suszone oraz zamykane w szklanym lub plastikowym pojemniku. I dlatego możemy się nimi cieszyć cały rok.

Wiele owoców taką drogę przechodzi np. wiśnie, przeze mnie najbardziej uwielbiane morele i żurawina, rodzynki, pomarańcze, cytryny, śliwki. A faktem jest to, że nie tracą swoich wartości  np. odżywczych i stanowią bardzo bogate źródło wartościowych mikroelementów np. wit A, potas, żelazo, a prze wszystkim błonnik. Uwielbiam poranki przy pysznej, pożywnej owsiance z kandyzowaną żurawiną, mniam, mniam.... Chociaż bardzo lubię i nigdy nie odmówię słodyczy tj. Pryncypałek czy Pasji wiśniowej, mięciutkich biszkoptów Dr Gerarda, to dla niektórych osób mogą taką alternatywą być właśnie owoce kandyzowane. Naszym pociechą spokojnie możemy je zaserwować, a na pewno je polubią. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz