Mąż oglądając telewizję natrafił na ciekawy program na temat kultury japońskiej. Bardzo mnie to zainteresowało i z ciekawością przysłuchiwałam się jaka jest kultura i obyczaje panujące w Japonii, co Japończycy robią w wolnym czasie, co lubią jeść, jakiej słuchają muzyki oraz czym zajmują się na co dzień. Po obejrzeniu programu przypomniałam sobie, że na stronie dr Gerarda widziałam przepis na Japońskie ciasteczka mochi z nadzieniem wafelkowym, więc posyanowiłam je przygotować
Składniki
- 100 g glutenowej mąki ryżowej
- 160 ml wody
- Dwie łyżki cukru pudru
- Zielona herbata matcha
- Wafelki Pryncypałki classic
- Wafelki Maltikeks w czekoladzie mlecznej
- Skrobia ziemniaczana
Sposób przygotowania
Do szklanej miski dodaj mąkę, cukier i wodę. Dokładnie wymieszaj, aż
uzyskasz jednolitą konsystencję. Luźno przykryj folią i wstaw do
kuchenki mikrofalowej na 2 minuty (600V). Po tym czasie energicznie
przemieszaj masę drewnianą łyżką (warto zwilżyć ścianki miski wodą).
Ponownie przykryj folią i piecz jeszcze minutę. Wymieszaj raz jeszcze.
Przełóż gotową masę na talerz i dokładnie obtocz w skrobi, żeby mochi
nie kleiło się do rąk. Poczekaj aż wystygnie.
Aby uzyskać zielone mochi, w pierwszym etapie w wodzie należy rozpuścić łyżeczkę zielonej herbaty i dodać do suchych składników.
Wafelki Pryncypałki rozgnieć w misce na w miarę jednolitą masę. Możesz
dodać odrobinę wody aby nadać jej plastyczności. Z masy uformuj
niewielkie kulki i wstaw na kilka minut do zamrażalnika, żeby stężały.
Ciasto z mąki ryżowej rozpłaszcz na dłoni, na środku umieść kulkę z wafelków i szczelnie zawiń.
W mniejszych mochi można umieścić ciasteczka Maltikeks.
Deser smakuje świetnie w temperaturze pokojowej lub lekko schłodzony
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz