czwartek, 28 stycznia 2021

Niebo dla podniebienia

 

       Jedno z lepszych ciast jakie udało mi się zrobić w ostatni weekend. Kupiłam kilka dni temu nową blaszkę do ciasta i nie byłabym sobą gdybym jej nie wypróbowała a na dodatek był tam przepis na ciasto z biszkoptami Dr Gerarda i owocami. Uwielbiam biszkopty w ciastach pod różną postacią są mięciutkie i nasączone, niebo dla podniebienia. 

Biszkopt

-4 jajka

-szczypta soli

-120 g cukru

-1 opakowanie cukru waniliowego

-150 g mąki

-1 łyżeczka proszku do pieczenia

-3 łyżeczki kakao

Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Cukier i cukier waniliowy dodać do piany z białek i nadal ubijać. Następnie dodać żółtka jajek, wymieszać mikserem. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i kakao. Stopniowo dodawać masy i delikatnie mieszać. Ciasto przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w 180 stopniach przez ok. 15-20minut. 

Nasączenie

-150 ml mocnej kawy

-120 ml Amaretto

Ostudzony biszkopt odkleić od papieru do pieczenia i z powrotem przełożyć do foremki, foremkę lepiej jest najpierw wyścielić folią aluminiową. Amaretto wymieszać z ostudzoną kawą i przygotować krem. 

Krem

-500 g serka mascarpone

-250 g serka śmietankowego naturalnego

-50 g cukru

-40 ml Amaretto

-400 ml śmietanki 36%

-2 op. cukru waniliowego

-1 puszka brzoskwiń w syropie

-250 g biszkoptów Dr Gerarda

-kakao do dekoracji

Serek mascarpone, serek śmietankowy, cukier i Amaretto wymieszać. Śmietanę ubić z cukrem waniliowym na sztywno, dodać do masy serowej, wymieszać. Brzoskwinie pokroić w cienkie plasterki. Biszkopt lekko nasączyć, posmarować cienką warstwą kremu, ułożyć pokrojone brzoskwinie, znów posmarować cienką warstwą kremu. Biszkopty Dr Gerarda zanurzyć krótko w ponczu z kawy i Amaretto. Układać jeden przy drugim na warstwie kremu. Na warstwę biszkoptów wyłożyć resztę kremu śmietankowego. Ciasto udekorować wzorkiem fali przy pomocy packi z ząbkami lub po prostu widelcem i posypać obficie kakao. Przechowywać oczywiście w lodówce.    Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz