Jedno z lepszych ciast jakie udało mi się zrobić w ostatni weekend. Kupiłam kilka dni temu nową blaszkę do ciasta i nie byłabym sobą gdybym jej nie wypróbowała a na dodatek był tam przepis na ciasto z biszkoptami Dr Gerarda i owocami. Uwielbiam biszkopty w ciastach pod różną postacią są mięciutkie i nasączone, niebo dla podniebienia.
Biszkopt
-4 jajka
-szczypta soli
-120 g cukru
-1 opakowanie cukru waniliowego
-150 g mąki
-1 łyżeczka proszku do pieczenia
-3 łyżeczki kakao
Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Cukier i cukier waniliowy dodać do piany z białek i nadal ubijać. Następnie dodać żółtka jajek, wymieszać mikserem. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i kakao. Stopniowo dodawać masy i delikatnie mieszać. Ciasto przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w 180 stopniach przez ok. 15-20minut.
Nasączenie
-150 ml mocnej kawy
-120 ml Amaretto
Ostudzony biszkopt odkleić od papieru do pieczenia i z powrotem przełożyć do foremki, foremkę lepiej jest najpierw wyścielić folią aluminiową. Amaretto wymieszać z ostudzoną kawą i przygotować krem.
Krem
-500 g serka mascarpone
-250 g serka śmietankowego naturalnego
-50 g cukru
-40 ml Amaretto
-400 ml śmietanki 36%
-2 op. cukru waniliowego
-1 puszka brzoskwiń w syropie
-250 g biszkoptów Dr Gerarda
-kakao do dekoracji
Serek mascarpone, serek śmietankowy, cukier i Amaretto wymieszać. Śmietanę ubić z cukrem waniliowym na sztywno, dodać do masy serowej, wymieszać. Brzoskwinie pokroić w cienkie plasterki. Biszkopt lekko nasączyć, posmarować cienką warstwą kremu, ułożyć pokrojone brzoskwinie, znów posmarować cienką warstwą kremu. Biszkopty Dr Gerarda zanurzyć krótko w ponczu z kawy i Amaretto. Układać jeden przy drugim na warstwie kremu. Na warstwę biszkoptów wyłożyć resztę kremu śmietankowego. Ciasto udekorować wzorkiem fali przy pomocy packi z ząbkami lub po prostu widelcem i posypać obficie kakao. Przechowywać oczywiście w lodówce. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz