Na niedzielę przygotowałam ciasto na biszkopcie z masą kajmakową, herbatnikami w czekoladzie, dwukolorową śmietanką, wafelkami i czekoladą na wierzchu. Pyszne, najlepsze z dodatkiem słodyczy od Dr Gerarda. Spróbujecie? Serdecznie zapraszam. Oto składniki:
Biszkopt
-4 jajka
-pół szklanki cukru
-pół szklanki mąki tortowej
-pół szklanki mąki ziemniaczanej
-2 łyżeczki proszku do pieczenia
Śmietanka jasna
-200 ml zimnego mleka
-1 śmietana w proszku
-1 łyżka żelatyny spożywczej
-3 łyżki gorącej wody
Śmietanka ciemna
-200 ml zimnego mleka
-1 śmietana w proszku
-1 łyżka żelatyny spożywczej
-3 łyżki gorącej wody
-2 łyżki ciemnego kakao
Dodatkowo
-draże w czekoladzie od Dr Gerard 170 g
-400 g masy kajmakowej
-5 kostek gorzkiej czekolady
-5 kostek białej czekolady
-ciastka Pryncypałki od Dr Gerard Black&White opakowanie
Sposób przygotowania: biszkopt: białka ubijam na sztywną pianę, stopniowo wsypuję cukier i ubijam do całkowitego rozpuszczenia się cukru, dodaję żółtka i chwilę ubijam. Na koniec wsypuję mąki, proszek do pieczenia i mieszam. Ciasto przekładam do wyłożonej papierem blaszki (około 20/25 cm). Piekę około 30 minut w temperaturze 170 stopni i studzę. Zimny biszkopt smaruję masę kajmakową, wykładam draże w czekoladzie. Śmietanka jasna: śmietanę w proszku ubijam z zimnym mlekiem. Żelatynę rozpuszczam w gorącej wodzie i studzę, wlewam do ubitej śmietanki i dokładnie ubijam. Śmietankę wykładam na draże, śmietankę posypuję pokruszonymi ciastkami Pryncypałkami. Śmietanka ciemna: śmietanę w proszku ubijam z zimnym mlekiem. Dodaję kakao i dokładnie ubijam. Żelatynę rozpuszczam w gorącej wodzie i studzę, wlewam do ubitej śmietanki i ubijam. Ciemną śmietankę wykładam na pokruszone ciastka Pryncypałki. Czekolady ścieram na tarce i posypuję wierzch ciasta. Podaję po dokładnym schłodzeniu. Idealne do kawki lub gorącej czekolady gdy za oknem mróz i śnieg. Koniecznie wypróbujcie. Polecam i życzę smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz