Oto polecam wam pyszny przepis na coś pysznego znalezionego na stronie Dr Gerarda. Przed tym proponuję podać słodycze Dr Gerarda ciastka Pryncypałki, ciastka Pasja wiśniowe. Polecam gdyż na pewno po tym się wam poprawią humory, poczujecie nagły przypływ euforii , sam tego spróbowałem i polecam wam.
Składniki
Ciasto kruche (na formę o średnicy 24 cm):
Zalewa śmietankowa:
|
Dodatkowo:
Polewa czekoladowa:
|
Sposób przygotowania
Kruche ciasto: Wszystkie składniki
szybko zagnieść w jednolitą kulę ciasta. Od razu rozwałkować na
okrągły placek podsypując mąką. Ciasto przenieść do formy na
tartę o średnicy 24 cm, dobrze wykleić w dno i boki formy, a
widelcem zrobić kilka nakłuć. Wystające brzegi ciasta przyciąć
ostrym nożem. Spód schłodzić w lodówce przez 30-60 minut. Po tym
czasie podpiec w piekarniku nagrzanym do 190 st.C przez 15 minut do
lekkiego zarumienienia. Wyjąć i wystudzić.
Zalewa śmietankowa:
Wszystkie składniki krótko zmiksować do połączenia.
Na
podpieczony i wystudzony kruchy spód poukładać PryncyPałki dr
Gerarda. Wafelki zalać zalewą śmietankową. Piec w piekarniku
nagrzanym do 180 st.C przez około 25 minut, aż zalewa się zetnie.
Wyjąć z piekarnika i przenieść na kratkę do wystudzenia.
Polewa
czekoladowa: Wszystkie składniki umieścić w garnuszku i podgrzać
do uzyskania jednolitej polewy. Gdy zacznie gęstnieć wylać ją na
tartę.
Tarta najlepiej smakuje po schłodzeniu. Kroić ostrym
nożem. Smacznego!!Pamiętajcie o profilu na facebook'u ,
https://www.facebook.com/drGerardPL/ , jest tam bardzo wiele cennych
informacji i licznych ciekawostek i konkursów. Delektujcie się
także herbatniki , draże, biszkopty.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz