wtorek, 26 stycznia 2021

Pyszna euforia

 Oto polecam wam pyszny przepis na coś pysznego znalezionego na stronie Dr Gerarda. Przed tym proponuję podać słodycze Dr Gerarda ciastka Pryncypałki, ciastka Pasja wiśniowe. Polecam gdyż na pewno po tym się wam poprawią humory, poczujecie nagły przypływ euforii , sam tego spróbowałem i polecam wam.


Składniki

Ciasto kruche (na formę o średnicy 24 cm):

  • 100 g zimnego masła

  • 1 jajko

  • 160 g mąki pszennej tortowej

  • 80 g cukru pudru

Zalewa śmietankowa:

  • 100 ml śmietanki kremówki

  • 100 g jogurtu naturalnego

  • 50 g cukru

  • 2 jajka

  • 20 g mąki ziemniaczanej


Dodatkowo:

  • ok. 150 g PryncyPałek dr Gerarda

Polewa czekoladowa:

  • 30 g masła

  • 1 łyżka cukru

  • 1 łyżka mleka

  • 1 łyżka naturalnego kakao

Sposób przygotowania

Kruche ciasto: Wszystkie składniki szybko zagnieść w jednolitą kulę ciasta. Od razu rozwałkować na okrągły placek podsypując mąką. Ciasto przenieść do formy na tartę o średnicy 24 cm, dobrze wykleić w dno i boki formy, a widelcem zrobić kilka nakłuć. Wystające brzegi ciasta przyciąć ostrym nożem. Spód schłodzić w lodówce przez 30-60 minut. Po tym czasie podpiec w piekarniku nagrzanym do 190 st.C przez 15 minut do lekkiego zarumienienia. Wyjąć i wystudzić.
Zalewa śmietankowa: Wszystkie składniki krótko zmiksować do połączenia.
Na podpieczony i wystudzony kruchy spód poukładać PryncyPałki dr Gerarda. Wafelki zalać zalewą śmietankową. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 st.C przez około 25 minut, aż zalewa się zetnie. Wyjąć z piekarnika i przenieść na kratkę do wystudzenia.
Polewa czekoladowa: Wszystkie składniki umieścić w garnuszku i podgrzać do uzyskania jednolitej polewy. Gdy zacznie gęstnieć wylać ją na tartę.
Tarta najlepiej smakuje po schłodzeniu. Kroić ostrym nożem. Smacznego!!Pamiętajcie o profilu na facebook'u , https://www.facebook.com/drGerardPL/ , jest tam bardzo wiele cennych informacji i licznych ciekawostek i konkursów. Delektujcie się także herbatniki , draże, biszkopty.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz