Podejrzewam że większość z nas wie co to znaczy zjeść na święta trochę za dużo. Ale mamy już prawie trzy tygodnie po świętach i co niektórzy mają ochotę na coś pysznego ze słodyczy, ale co nie jest np. ciastem. Mogę kochani wam polecić z całą odpowiedzialnością niesamowicie pyszny deser z orzechowo owocowy z bitą śmietaną. Podam wam przepis na dwie porcje bo robiłam je na Dzień Babci ale są duże i można śmiało zrobić w czterech pucharkach. Jeżeli ktoś nie może jeść bitej śmietany lub nie lubi to można zamienić na jogurt grecki. Deser będzie na pewno pyszny i dużo lżejszy. Można dopasować owoce według własnego uznania, chociaż kiwi i banan robią ten deser niebiańsko pyszny i pasują do siebie idealnie.
Składniki
-kilka sztuk herbatników Dr Gerarda
-garstka dowolnych orzechów i migdałów
-2 łyżki wiórek kokosowych
-180 ml śmietany kremówki i 1 łyżeczka cukru pudru
-1 kiwi
-1 banan
-2 kostki gorzkiej czekolady drobno posiekanej
Herbatniki, orzechy oraz wiórki miksujemy w blenderze na piasek. Owoce kroimy w drobną kostkę. Śmietanę kremówkę ubijamy z łyżeczką cukru pudru. I to by było tyle, następnie wystarczy dowolnie poukładać warstwy w pucharkach. Ja zaczęłam od piasku orzechowego dalej kilka owoców i bita śmietana. Warstwy powtarzałam aż do momentu wyczerpania składników. Wierzchnią warstwę posypujemy czekoladą i deser gotowy.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz