Ciasto
-6 jajek
-150 g cukru pudru
-400 g sparzonego, zmielonego maku
-1 łyżka kawy
-2 łyżki mąki
-1 łyżka maki ziemniaczanej
-1 łyżeczka proszku do pieczenia
Masa jabłkowa
-1,5 kg obranych jabłek-3 łyżki cukru
-2 galaretki cytrynowe
-¼ szklanki wody
Masa budyniowa
-500 ml mleka
-3 łyżki mąki ziemniaczanej
-1 łyżka mąki pszennej
-4 łyżki cukru
-1 jajko
-150 g masła lub margarynyPolewa
-100 g czekolady mlecznej
-100 g śmietanki 30%
Dodatkowo
-herbatniki od Dr Gerard z kremem o smaku śmietankowym, polewą kakaową i orzechami arachidowymi 300 g
Sposób przygotowania: ciasto: mak, kawę, mąki, proszek, mieszam. Żółtka ucieram z cukrem pudrem, dodaję pozostałe składniki i miksuję, łączę z ubitą na sztywno pianą z białek i przekładam na blaszkę (około 25/40 cm) wyłożoną papierem do pieczenia. Piekę około 40 minut w 180 stopniach. Po wystudzeniu przecinam na dwie części. Masa jabłkowa: ścieram jabłka na tarce, przekładam do garnka, podlewam wodą, dodaję cukier i prażę, aż zmiękną, wtedy dodaję galaretki w proszku i mieszam do rozpuszczenia. Odstawiam do wystudzenia. Masa budyniowa: odlewam pół szklanki mleka, a pozostałe gotuję. Jajko, cukier, odlane mleko i mąki miksuję. Mieszankę wlewam na gotujące się mleko. Całość mieszam gotując do zgęstnienia. Po wystudzeniu zimny budyń ucieram z masłem na puszystą masę. Złożenie: tężejące jabłka przekładam na pierwszą część ciasta, układam herbatniki (w równych odstępach) i odkładam do całkowitego stężenia jabłek, a następnie wykładam krem budyniowy i drugą część ciasta. Wierzch dekoruję polewą (podgrzewam śmietankę, wrzucam do niej czekoladę połamaną na małe kawałki, mieszam do uzyskania jednolitej konsystencji). Schładzam przed podaniem. Bardzo pyszne. Najlepiej smakuje z dodatkiem słodyczy od Dr Gerarda. Polecam i życzę smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz