wtorek, 19 stycznia 2021

Małe, kulinarne święto.

Małe, kulinarne święto.

Jak umilić sobie czas spędzony w ograniczeniach epidemiologicznych? Kontakt z bliskimi ograniczony do minimum, praca zdalna, wyjście po zakupy i na spacer z psem to nie tylko  moja codzienność. Pozostaje dobra książka, ciekawy program w telewizji i inspiracje kulinarne. Na poprawę nastroju chciałoby się  czegoś słodkiego, czegoś co nas zachwyci,  czegoś w czym znajdziemy usprawiedliwienie dla samych siebie w łamaniu  noworocznych postanowień. Taką kuszącą propozycją są wyjątkowe słodycze od Dr Gerarda. Smak, świeżość, różnorodność i przystępna cena usatysfakcjonuje najbardziej wymagające podniebienie. Bogata oferta biszkoptów, draży, herbatników pozwoli nam się odnaleźć w tworzeniu swoich niepowtarzalnych deserów. Inspiracją do tego może być strona http://drgerard.eu/przepisy. Wykorzystując ciekawe kształty słodyczy od dr Gerarda  jako bazę, czy dekoracje możemy przygotować fantastyczną słodką niespodziankę. Bez wysiłku z odrobiną kreatywności możecie przygotować pyszny deser z kremem tiramisu. 

Podaję przepis.

Na blaszkę do pieczenia wyłożoną papierem wysypujemy dużą paczkę niewielkich, okrągłych biszkoptów od Dr Gerarda. Mniej więcej  równo rozgarniamy je po dnie blaszki (nie układamy). Biszkopty nasączamy mocną, aromatyczną kawą ( 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej na pół szklanki gorącej wody, czekamy aż ostygnie).  Ubijamy mikserem krem tiramisu  według przepisu na opakowaniu (krem tirami su gotowy w paczce w postaci proszku). Tak zrobiony krem wykładamy na nasączone kawą biszkopty. Wyrównujemy powierzchnię szpatułką. Wierzch posypujemy startą czekoladą i kawałkami pokrojonych ciastek Pryncypałek od Dr Gerarda. Wstawiamy na 2 godziny do lodówki. Zapewniam, że deser smakuje znakomicie. Znika z talerzyków w mgnieniu oka.    

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz