niedziela, 31 stycznia 2021

Niespodziewana wizyta

             W pewną niedzielę, po śniadaniu otrzymaliśmy telefon od kuzyna, który oświadczył nam, że za pół godziny będzie u nas. W popłochu zaczęliśmy ogarniać mieszkanie. Mąż kontynuował sprzątanie a ja szybko udałam się do kucjni w celu przygotowania czegokolwiek na szybko do kawy, ponieważ w niedziele sklepy zamknięte musiałam polegać na własnej inwencji twórczej, albo na stronie dr Gerarda, którą ostatecznie uruchomiłam i znalazłam tam przepis na Semifredo czekoladowo-śmietankowe z PryncyTorcikiem i drażami Maltikeks.

 Składniki

  • PryncyTorcik dr Gerard
  • Draże Maltikeks czekolada mleczna dr Gerard
  • 1 opakowanie lodów śmietankowych w prostokątnym pudełku
  • 1 opakowanie lodów czekoladowych w prostokątnym pudełku
  • sezonowe owoce

Przygotowania

Foremkę do keksu wyłożyć papierem do pieczenia, tak by papier wystawał ponad krawędź, na dno wysypać draże Maltikeks czekolada mleczna dr Gerad.

Na draże nałożyć warstwę lodów śmietankowych oraz czekoladowych – muszą być miękkie, ale nie roztopione, takie, by można było je pokroić (należy działać szybko, ponieważ wielokrotne rozmrażanie i zamrażanie jest niewskazane). Na końcu wcisnąć w lody PryncyTorciki tak, by stworzyły równą warstwę. Wstawić do zamrażarki na 2-3 godziny. Wyjąć deser z formy, pokroić w plastry i podawać udekorowane resztą draży i owocami.

 

A także przygotowałam  CZEKOLADOWE KOSZYCZKI Z KOLOROWYM KREMEM

Składniki

  • 150 g czekolady (pół na pół gorzka i mleczna)
  • 200 ml śmietanki kremówki 30%
  • 2 łyżki cukru pudru
  • barwniki spożywcze
  • ciasteczka Zwierzaki dr Gerard

Sposób przygotowania

 Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Wlać ją do foremek i schłodzić, w tym czasie ubić śmietanę na końcu dodając cukier puder oraz barwnik spożywczy. Wyjąć foremki z lodówki, delikatnie wyciągnąć czekoladowe odlewy. Koszyczki ozdobić ubitą kolorową śmietaną oraz ciasteczkami Zwoerzakami.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz