-5 jajek
-¾ szklanki cukru
-¾ szklanki mąki
-4 łyżki oleju
-2 łyżki mąki ziemniaczanej
-1 łyżka kakao
-1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
-cukier wanilinowy
Masa bananowa
-1 kg bananów
-4 łyżki cukru
-200 g masła
-1 galaretka bananowa Masa śmietankowa
-400 ml śmietany 30%
-200 g serka mascarpone
-3 łyżki cukru pudru
Dodatkowo
-ciastka Pryncypałki Black&White od Dr Gerard opakowanie
-5-6 kostek startej gorzkiej czekolady
-3 łyżki cukru pudru
Dodatkowo
-ciastka Pryncypałki Black&White od Dr Gerard opakowanie
-5-6 kostek startej gorzkiej czekolady
Sposób przygotowania: biszkopt: białka ubijam na sztywno, dodaję partiami cukry, a następnie po jednym żółtku. Cały czas ubijając, dodaję po łyżce oleju. Na końcu dodaję wymieszane mąki z proszkiem, kakao i mieszam. Piekę w formie (około 25/40 cm) wysmarowanej tłuszczem w temperaturze 180 stopni przez około 30 minut. Masa bananowa: galaretkę rozpuszczam w 1 szklance wrzącej wody i studzę. Masło ucieram z cukrem na puch. Banany obieram i miksuję, a następnie dodaję do utartego masła, wlewam również tężejącą galaretkę i dokładnie ucieram. Masa śmietankowa: ubijam schłodzoną śmietanę na sztywno z cukrem, na końcu dodaję serek mascarpone i mieszam. Złożenie: na biszkopt wykładam masę bananową, układam ciastka Pryncypałki (w równych odstępach) i nakładam masę śmietankową. Wierzch posypuję startą gorzką czekoladą. Najlepsze z filiżanką ulubionej kawy. Do przygotowania wykorzystajcie niezastąpione słodycze od Dr Gerarda. Polecam i życzę smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz