piątek, 3 września 2021

Deser z herbatnikami

Lubicie słodycze? Szukacie nowych pomysłów na deser? Zapraszam na stronę Dr Gerarda i zachęcam do przygotowania słodkości, które zostały stworzone przez blogerów Wypieki od serca z użyciem produktów Dr Gerard. Każdy przepis ma wyjątkowy smak, więc każdy znajdzie tu coś dla siebie odpowiedniego. Zainspirowana wyśmienitym przepisem na sernik na zimno z Pryncypałkami przygotowałam proste i pyszne ciasto rozpływające się w ustach z kruchymi herbatnikami i masą budyniową oraz śliwkami i polewą czekoladową. Na rozpoczynający się weekend do popołudniowej kawy w sam raz. Wypróbujecie? Zapraszam. Oto potrzebne składniki:

-kruche herbatniki Ring od Dr Gerard z polewą kakaową posypane cukrem 2 opakowania
-4 żółtka jajek
-4 szklanki mleka
-6 łyżek mąki pszennej
-4 łyżki mąki ziemniaczanej
-6 łyżek cukru
-1 łyżeczka cukru wanilinowego
-400 g masła
-500 g śliwek
-60 g czekolady mlecznej
-100 g czekolady gorzkiej
-4 łyżki śmietany 30%

Sposób przygotowania: śliwki myję, usuwam pestki, osuszam i kroję na mniejsze kawałki. Żółtka ubijam z 2 szklankami mleka oraz mąkami. Pozostałe mleko gotuję z cukrami. Do gotującego się mleka wlewam masę jajeczną, mieszając gotuję, aż zgęstnieje, odstawiam i studzę. Masło ucieram mikserem i dodaję porcjami zimny budyń. Dno formy wykładam pokruszonymi herbatnikami Ring (1,5 opakowania) i wykładam masę budyniową, którą przykrywam pozostałymi herbatnikami Ring połamanymi na mniejsze kawałki. Na herbatniki Ring wykładam pokrojone śliwki. Czekolady rozpuszczam ze śmietaną i polewam wierzch ciasta. Gotowe po dokładnym schłodzeniu. Przepyszne, koniecznie wypróbujcie, a do przygotowania wykorzystajcie niezastąpione pod każdym względem słodycze od Dr Gerarda. Polecam i życzę smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz