Lemon Curd czyli krem cytrynowy.
Pyszny kwaskowy krem cytrynowy. Bardzo prosto możemy go przygotować. Będzie idealnym dodatkiem do ciast,babeczek muffinek lub jako krem do domowego tortu czy do jesiennej tarty. Pomyślałam sobie, że trzeba go wypróbować do domowych omletów. Na stronie z przepisami
dr Gerarda znalazłam doskonały spód do kremu Lemon Curd skopiowałam fragment z przepisu bloggerek na tartę https://drgerard.eu/tarta-bez-pieczenia/
Na spód:
|
A oto przepis. Jak nazwa na to wskazuje potrzebujemy cztery cytryny. Należy je dokładnie umyć i sparzyć wrzątkiem. Wyciskamy z nich sok. Możemy użyć wyciskarki do cytrusów. Następnie zetrzeć skórkę z jednej cytryny. Dalej potrzeba nam sto sześdziesiąt gram masła, trzy żółtka,trzy jajka, trzysta gram cukru. Jak przygotować. Dodajemy jajka oraz żółtka i cukier do miski. Trzepaczką mieszamy w gorącej kąpieli czyli wodę podgrzewamy w garnku na nim kładziemy miskę tak aby nie dotykała wody. Mieszamy aby zaczęły nam gęstnieć do nich dodajemy sok oraz skórkę z cytryny. Do masy w misce dodajemy miękkie masło. Mieszamy aby krem zaczął gęstnieć ale się nie gotował. Curd krem cytrynowy gotowy. Jak mamy grudki a mi często się to zdarza więc pozostaje przesiać jak mąkę przez sitko. Gotowy pyszny krem cytrynowy. Prawda, że prosty!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz