Mam działkę trzeba było ją na zime posprzątać. Po prosiłem o pomoc mojego sąsiada Marcina. Zgodził się od razu. Przed pójściem na działkę poszedłem na zakupy. Kupiłem napoje i markizy od firmy Doktor Gerard. Kupiłem też produkty do ciasta które miałem zamiar zrobić. Zrobiłem więc przekładaniec z masła orzechowego ze przepisu ze strony Doktora Gerarda. Sąsiad zabrał ze sobą wnuki. Poszła też z nami jego żona. Sprzątanie działki zajęło nam połowę dnia. Wnuki sąsiadów bawili się amy sprzątaliśmy. Trzeba było skosić trawę, zgrabić liście i posprzątać domek. Po sprzątaniu wypiliśmy kawę i wruciliśmy do domu. Składniki
• opakowanie Precelków w czekoladzie dr Gerard
• 30 g czekolady gorzkiej
• 50 g masła
• 40 g czekolady
Krem:
• 200 g masła orzechowego
• spora szczypta soli
• 250 g mascarpone
• 250 ml śmietanki kremówki
• 250 ml śmietanki kremówki
• 2 łyżeczki cukru pudru
Krem czekoladowy:
• 100g czekolady mlecznej
• 100g czekolady gorzkiej
• 250 ml śmietanki kremówki
Sposób przygotowania
Masło i czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, ciasteczka dobrze pokruszyć. Połączyć rozdrobnione ciastka z masłem i czekoladą, następnie wyłożyć do wysmarowanej masłem okrągłej tortownicy. Dobrze docisnąć i schłodzić.
Śmietankę ubić na sztywną pianę, mascarpone lekko ubić na „puch”. Dodawać mascarpone do ubitej śmietanki – ciągle mieszając, następnie dodawać kolejno sól, cukier i masło orzechowe.
Czekoladę i śmietankę rozpuścić w kąpieli wodnej, następnie dobrze schłodzić i ubijać jak zwykłą słodką śmietankę.
Na przygotowany precelkowy spód wyłożyć krem orzechowy, następnie czekoladowy. Całość ozdobić preclami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz