Czekoladowa tarta z ciasteczkami od Dr Gerarda.
Dziś proponuję odrobinę więcej
zaangażowania w przygotowanie słodkiej niespodzianki dla naszych bliskich. Do
przygotowania wspomnianej Tarty wykorzystałam ciasteczka od Dr Gerarda.
Oczywiście dobór rodzaju, smaków ciasteczek jest dowolny. Tak eksperymentujcie,
aby stworzyć najsmaczniejszą, najciekawszą
tarte dla całej rodzinki. Zachęcam do wykorzystania kruchych
jabłkowo-cynamonowych ciasteczek Dr Gerard Christmas Bauble i Markiz Mafijnych Lemon dr Gerard. Wtedy
oczywiście połączenie smaków kremu ulegnie zmianie. Dobierzcie je według
uznania.
Czekoladowa
tarta z kruchego ciasta z ganache czekoladowym z herbatnikami lub ciastkami.
Składniki:
6 żółtek
1 szklanka + 1/3 szklanki mąki pszennej
2 łyżki stołowe ciemnego kakao
180 g masła (prawie kostka)
12 dkg cukru pudru = 3/4 szklanki cukru pudru
Gotowy krem budyniowy, waniliowy lub czekoladowy.
1 tabliczka czekolady
10 herbatników
Ciastka czekoladowe / herbatniki czekoladowe do
dekoracji (pokruszone)
Przygotowanie ciasto:
Ciasto kruche / spód
Oddzielam żółtka od białek, wlewamy do miski (6). Nie
dodajemy białek, ponieważ wtedy ciasto nie będzie kruche, a bardzo twarde. Do
żółtek dodaję 1 i 1/3 szklanki mąki pszennej, 180g masła (zimnego), 3/4
szklanki cukru pudru. Siekam ciasto nożem, aż składniki nabiorą formę
kruszonki. Zagniatam ciasto, do uzyskania jednolitej masy. Ciasto wkładam do
lodówki na pół godziny. Po pół godziny wyjmuje i wylepiam nim blaszkę do tarty
(taką z wykładanym dnem). Piekę na 175 stopniach przez około 30 -40 minut Jeśli
widzimy, że ciasto pęcznieje w piekarniku, należy podczas pieczenia poprzebijać
je widelcem.
Ganache:
Tabliczkę czekolady gorzkiej (można dodać mleczną)
roztapiam z 50 ml-100 ml mleka, aż powstanie gęsta czekoladowa masa. Dodaję w
środka pokruszone herbatniki (okruszki).
Kiedy spód tarty ostygnie, wyjmujemy go ostrożnie. Na
spód wlewamy ganache czekoladowy. Wkładamy do lodówki tartę, tak aby ganache
zgęstniał. To jest czas na przygotowanie gotowego kremu czekoladowego lub
budyniowego.
Krem rozprowadzamy jako kolejną warstwę tarty.
Dekorujemy czekoladowymi herbatnikami (pokruszonymi).
Smacznego..
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz