piątek, 8 lipca 2022

Czekoladowa tarta z ciasteczkami od Dr Gerarda.

Czekoladowa tarta z ciasteczkami od Dr Gerarda.

Dziś proponuję odrobinę więcej zaangażowania w przygotowanie słodkiej niespodzianki dla naszych bliskich. Do przygotowania wspomnianej Tarty wykorzystałam ciasteczka od Dr Gerarda. Oczywiście dobór rodzaju, smaków ciasteczek jest dowolny. Tak eksperymentujcie, aby stworzyć najsmaczniejszą, najciekawszą  tarte dla całej rodzinki. Zachęcam do wykorzystania kruchych jabłkowo-cynamonowych ciasteczek Dr Gerard Christmas Bauble i  Markiz Mafijnych Lemon dr Gerard. Wtedy oczywiście połączenie smaków kremu ulegnie zmianie. Dobierzcie je według uznania.

Czekoladowa tarta z kruchego ciasta z ganache czekoladowym z herbatnikami lub ciastkami.

Składniki:

6 żółtek

1 szklanka + 1/3 szklanki mąki pszennej

2 łyżki stołowe ciemnego kakao

180 g masła (prawie kostka)

12 dkg cukru pudru = 3/4 szklanki cukru pudru

Gotowy krem budyniowy, waniliowy lub czekoladowy.

1 tabliczka czekolady

10 herbatników

Ciastka czekoladowe / herbatniki czekoladowe do dekoracji (pokruszone)

 

Przygotowanie ciasto:

Ciasto kruche / spód

Oddzielam żółtka od białek, wlewamy do miski (6). Nie dodajemy białek, ponieważ wtedy ciasto nie będzie kruche, a bardzo twarde. Do żółtek dodaję 1 i 1/3 szklanki mąki pszennej, 180g masła (zimnego), 3/4 szklanki cukru pudru. Siekam ciasto nożem, aż składniki nabiorą formę kruszonki. Zagniatam ciasto, do uzyskania jednolitej masy. Ciasto wkładam do lodówki na pół godziny. Po pół godziny wyjmuje i wylepiam nim blaszkę do tarty (taką z wykładanym dnem). Piekę na 175 stopniach przez około 30 -40 minut Jeśli widzimy, że ciasto pęcznieje w piekarniku, należy podczas pieczenia poprzebijać je widelcem. 

Ganache:

Tabliczkę czekolady gorzkiej (można dodać mleczną) roztapiam z 50 ml-100 ml mleka, aż powstanie gęsta czekoladowa masa. Dodaję w środka pokruszone herbatniki (okruszki). 

 

Kiedy spód tarty ostygnie, wyjmujemy go ostrożnie. Na spód wlewamy ganache czekoladowy. Wkładamy do lodówki tartę, tak aby ganache zgęstniał. To jest czas na przygotowanie gotowego kremu czekoladowego lub budyniowego.

Krem rozprowadzamy jako kolejną warstwę tarty. Dekorujemy czekoladowymi herbatnikami (pokruszonymi).

Smacznego.. 

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz