1 czerwiec to Dzień Dziecka naszych wszystkich wspaniałych pociech. Mój brat, który jest producentem balonów lotniczych i ich koszy postanowił zrobić niespodziankę mojemu synkowi, a zarazem swojemu chrześniakowi. Mój wspaniały skarb Grzesiu chodzi do drugiej klasy szkoły podstawowej. Niespodzianka miała polegać na tym, że klasy 1-3 szkoły podstawowej zobaczą jak wygląda balon, oraz kosz i się nim przelecą. Pod chmury ruszyło łącznie 10 balonów. W każdym było 8 dzieci, oraz dwóch instruktorów, którzy podczas lotu rozdawali maluchom słodycze z firmy Dr Gerard. Dzieci były bardzo zachwycone lotem, oraz obejrzeniem ziemi z wysokości. Potem wszyscy na zakończenie wspaniałego dnia zostali poczęstowani sernikiem z różową truskawkową pianką. Przepis na tę pychotkę można znaleźć na stronie firmy Dr Gerard."Składniki:Sernik:
1 kg sera twarogowego tłustego trzykrotnie mielonego,1 szklanka cukru
cukier waniliowy,2 budynie waniliowe bez cukru,1 szklanka mleka,4 jajka,100 g masła
ciasteczka Maślane Listki dr Gerard
Pianka:1 galaretka truskawkowa lub pomarańczowa,2 łyżeczki żelatyny
1/2 kg truskawek zblendowanych
300 g jogurtu greckiego
Sposób przygotowania:W garnku rozpuścić masło, następnie dodać cukier, cukier waniliowy, twaróg, jajka – PRZEZ CAŁY CZAS ENERGICZNIE MIESZAĆ! (można użyć miksera w razie powstałych grudek)
Do gotującej się masy na koniec dodać budyń rozpuszczony w mleku, ciągle mieszając.Gdy masa ponownie się zagotuje i zacznie gęstnieć ściągnąć ją z ognia (masa zgęstnieje gdy ostygnie i postoi w lodówce!).Blaszkę włożyć papierem, następnie wyłożyć pokruszonymi ciasteczkami. Lekko przestygniętą masę przelać do formy, na wierzchu posypać pokruszonymi ciastkami i lekko obciążyć.
Zostawić do ostygnięcia.Galaretkę i 2 łyżeczki żelatyny rozpuścić wg przepisu, ale zmniejszyć ilość wody o połowę, następnie poczekać aż ostygnie.Zblendowane truskawki połączyć z jogurtem i dodać do tego zupełnie wystygniętą, ale jeszcze płynną galaretkę, wszystko dobrze wymieszać, wylać na ostygnięty sernik i wstawić na noc do lodówki"
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz