czwartek, 2 września 2021

Poczatek roku szkolnego

Do przygotowania mojego wczorajszego deseru na rozpoczynający się rok szkolny wykorzystałam ciastka Szkolne od Dr Gerarda i powstało ciasto makowe przekładne masą na bazie śmietany z kawałkami ciastek. Wierzch posmarowałam dżemem i ozdobiłam herbatnikami z polewą kakaową (w kształcie zwierzątek). Ciasto było bardzo pyszne oraz ciekawie wyglądało i w efekcie najbardziej zachwyciło najmłodszych domowników. Spróbujecie? Oto potrzebne składniki:

Ciasto
-8 białek
-1 szklanka cukru
-2 łyżeczki octu
-2 łyżki maki pszennej
-2 łyżki maki ziemniaczanej
-szczypta soli
-7 łyżek maku suchego

Masa
-2 galaretki agrestowe
-660 ml śmietany 30%
-ciastka Szkolne od Dr Gerard opakowanie

Dodatkowo
-250 g dżemu z czarnej porzeczki
-herbatniki z polewą kakaową od Dr Gerard w kształcie zwierzątek 80 g

Sposób przygotowania: ciasto: białka ubijam z cukrem, solą oraz octem. Mąki mieszam z makiem i łączę z ubitymi białkami. Masę dzielę na połowę, wylewam do dwóch blaszek i piekę około 20 minut w 180 stopniach. Masa: galaretki rozpuszczam w 1,5 szklanki gorącej wody i studzę. Schłodzoną śmietanę ubijam i dodaję zimne galaretki. Ciastka Szkolne kroję na mniejsze kawałki i łączę z masą, a następnie masę wykładam na ciasto makowe i przykrywam drugim ciastem. Wierzch ciasta smaruję dżemem i ozdabiam herbatnikami z polewą kakaową w kształcie zwierzątek. Schładzam i gotowe. Do przygotowania wykorzystajcie słodycze od Dr Gerarda, ponieważ są najlepsze, a ciasta i desery niepowtarzalne. . Polecam i życzę smacznego

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz