Biszkopt
-6 jajek
-1 szklanka cukru
-1 łyżeczka cukru wanilinowego
-pół szklanki mąki tortowej
-1/4 szklanki kakao
-30 g margaryny
-szczypta soli
Krem I
-500 ml śmietanki kremówki 30%
-250 g serka mascarpone
-200 g czekolady deserowej
-5 łyżek cukru pudru
-wafelki Pryncypałki od Dr Gerard 84 g
-6 jajek
-1 szklanka cukru
-1 łyżeczka cukru wanilinowego
-pół szklanki mąki tortowej
-1/4 szklanki kakao
-30 g margaryny
-szczypta soli
Krem I
-500 ml śmietanki kremówki 30%
-250 g serka mascarpone
-200 g czekolady deserowej
-5 łyżek cukru pudru
-wafelki Pryncypałki od Dr Gerard 84 g
Krem II
-500 ml śmietanki kremówki
-5 łyżek cukru pudru
-2 łyżeczki żelatyny
-pół szklanki gorącej wody
-500 ml śmietanki kremówki
-5 łyżek cukru pudru
-2 łyżeczki żelatyny
-pół szklanki gorącej wody
Dodatkowo
-500 g śliwek
-wafelki Pryncypałki od Dr Gerard 42 g na wierzch
Sposób przygotowania: biszkopt: białka oddzielam od żółtek i miksuję ze szczyptą soli na sztywną pianę. Pod koniec miksowania dodaję cukier, a następnie po jednym żółtku. Mąkę przesiewam z kakao i dodaję do piany, mieszając. Na koniec dodaję rozpuszczoną, wystudzoną margarynę i mieszam. Formę (około 24/24 cm) wykładam papierem do pieczenia, przekładam ciasto i wkładam do rozgrzanego do 170 stopni piekarnika na około 45 minut. Gotowy biszkopt studzę, a następnie przecinam na dwa blaty. Krem I: czekoladę deserową rozpuszczam w kąpieli wodnej, dodaję śmietankę i mieszam, studzę, a następnie schładzam. Mocno schłodzoną śmietankę z czekoladą ubijam z cukrem pudrem, a następnie łączę z serkiem. Na końcu dodaję wafelki Pryncypałki pokrojone na drobne kawałki i mieszam łyżką. Śliwki kroję na mniejsze kawałki i wykładam na biszkopt, nakładam masę czekoladową i przykrywam drugim biszkoptem. Krem II: żelatynę rozpuszczam w gorącej wodzie i odstawiam do wystudzenia. Śmietankę ubijam na sztywno, dodaję cukier puder i miksując wlewam żelatynę. Masę wykładam na biszkopt. Wierzch posypuję pokruszonymi wafelkami. Schładzam i gotowe. Najlepsze z filiżanką ulubionej kawy w gronie najbliższych. Do przygotowania wykorzystałam słodycze od Dr Gerarda, ponieważ są najsmaczniejsze, a desery wyjątkowe. Polecam i życzę smacznego!
-500 g śliwek
-wafelki Pryncypałki od Dr Gerard 42 g na wierzch
Sposób przygotowania: biszkopt: białka oddzielam od żółtek i miksuję ze szczyptą soli na sztywną pianę. Pod koniec miksowania dodaję cukier, a następnie po jednym żółtku. Mąkę przesiewam z kakao i dodaję do piany, mieszając. Na koniec dodaję rozpuszczoną, wystudzoną margarynę i mieszam. Formę (około 24/24 cm) wykładam papierem do pieczenia, przekładam ciasto i wkładam do rozgrzanego do 170 stopni piekarnika na około 45 minut. Gotowy biszkopt studzę, a następnie przecinam na dwa blaty. Krem I: czekoladę deserową rozpuszczam w kąpieli wodnej, dodaję śmietankę i mieszam, studzę, a następnie schładzam. Mocno schłodzoną śmietankę z czekoladą ubijam z cukrem pudrem, a następnie łączę z serkiem. Na końcu dodaję wafelki Pryncypałki pokrojone na drobne kawałki i mieszam łyżką. Śliwki kroję na mniejsze kawałki i wykładam na biszkopt, nakładam masę czekoladową i przykrywam drugim biszkoptem. Krem II: żelatynę rozpuszczam w gorącej wodzie i odstawiam do wystudzenia. Śmietankę ubijam na sztywno, dodaję cukier puder i miksując wlewam żelatynę. Masę wykładam na biszkopt. Wierzch posypuję pokruszonymi wafelkami. Schładzam i gotowe. Najlepsze z filiżanką ulubionej kawy w gronie najbliższych. Do przygotowania wykorzystałam słodycze od Dr Gerarda, ponieważ są najsmaczniejsze, a desery wyjątkowe. Polecam i życzę smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz