Takie letnie ciasto mam w planach zrobić na moje imieniny dla przyjaciół i rodzinki, a imprezka odbędzie się na działce. Pianka truskawkowa z galaretką, czy jak kto woli ciasto z truskawkami bez pieczenia, na pewno zrobi furorę wśród moich gości. Myślę że ta moja kombinacja wyjdzie i nie "popłynę" bo będzie mi nie do śmiechu. Ale gdyby co to same łasuchy przybędą do mnie, i spałaszują ciasto.
Składniki
-1 litr śmietany 30%
-50 dkg serka mascarpone
-3 galaretki truskawkowe
-60 dkg świeżych truskawek
-5 łyżek cukru
-1 czubata łyżka żelatyny
-sok z 1/2 limonki
-50 ml niegazowanej wody
-1,5 paczki Biszkoptów Dr Gerarda
Polewa
-5 dkg czekolady
-20 dkg Pryncypałków Dr Gerarda
-1 łyżka masła
-40-50 ml mleka 2%
Przygotowanie
Na blaszkę o wymiarach 24/40 cm wykładamy folią aluminiową. Na dnie układamy pyszne biszkopty kremówka śmietankowo- morelowa. Sokiem z limonki wymieszaną z wodą skrapiamy lekko biszkopty.
Truskawki myjemy, obieramy z szypułek, odsączamy na sicie. Żelatynę rozpuszczamy w 50 ml wrzącej wody.
500 ml śmietany ubijamy na sztywno, dodając pod koniec 3 łyżki żelatyny, wlewamy do śmietany i dokładnie miksujemy. Masę rozkładamy równomiernie na biszkoptach, wyrównujemy powierzchnię. W masę śmietanową wbijamy delikatnie i równomiernie truskawki. Wstawiamy do lodówki.
Dwie galaretki rozpuszczamy w 750 ml wrzącej wody. Gdy zacznie tężeć, wlewamy ją delikatnie na masę z truskawkami.
Blachę ponownie wkładamy do lodówki do całkowitego stężenia. Ostatnią galaretkę rozpuszczamy w 100-150 ml wrzącej wody. Odstawiamy w chłodne miejsce, a gdy zacznie tężeć ubijamy na sztywno pozostałe 500 ml śmietany. Pod koniec ubijania dodajemy pozostałe 2 łyżki cukru, resztę serka mascarpone oraz tężejącą galaretkę. Masę wykładamy na galaretkę. Wyrównujemy powierzchnie. Wstawiamy do lodówki na co najmniej 3-4 godziny. Do niedużej miseczki wrzucamy pokruszone Pryncypałki, kawałki czekolady. Dodajemy masło oraz mleko. Dokładnie rozpuszczamy na małym ogniu. Polewamy zastygniętą masę śmietanową. Wstawiamy jeszcze na co najmniej 30 minut do lodówki. Ciasto wyciągamy z lodówki bezpośrednio przed podaniem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz