Ja zawsze powtarzam moim domownikom, że Rogaliki pudrowe i Pryncypałki od Dr Gerarda działają na mnie jak miód na Kubusia Puchatka i będę mojej rodzinie to powtarzała zawsze. No po prostu uwielbiam je i w domu zawsze muszą być, przezorny - ubezpieczony w razie stresu działają na mnie jak lekarstwo. Może w poprzednim wcieleniu byłam niedźwiadkiem albo chomikiem?
Kupowanie i przechowywanie słodkości od Dr Gerarda daje mi poczucie przygotowania się np. na niespodziewaną wizytę gości. Albo też zadbania o domowników i ich od czasu do czasu zachcianki na coś słodkiego takiego jak Draże lub Rogaliki Dr Gerarda.
Lubię również, kiedy dopada mnie chandra, piec słodkości z kremem o różnych smakach nie ma znaczenia smak kremu, tylko żeby był właśnie krem. Super przepis znalazłam w moich starych zeszytach z przepisami. Upiekłam na ten weekend markizy przekładane kremem. A oto mój przepis:
Składniki na ciasto
- 200 g mąki pszennej
- 150 g zimnego masła
- 1 żółtko
- 100 g zmielonych wiórków kokosowych
- 75 g cukru pudru
- 25 g mąki ziemniaczanej
- szczypta soli
- cukier waniliowy
- 2 łyżki zimnej wody
- 2 łyżki likieru kokosowego
Masa
- 1 gorzka czekolada
- 50 g masła
- 200 g wiórków kokosowych
- 2-3 łyżki mleka w proszku
Lukier
- sok z 1/2 cytryny utarty z połową szklanki cukru pudru
Masło pokroić na kawałki. Wszystkie składniki ciasta zagnieść szybko w misce, uformować kulę i wstawić do lodówki na 15 minut. Gdyby było za gęste, dodać odrobinę wody. Odrywać po kulce wielkości pomarańczy i wałkować na 2-3 mm na podsypanym mąką blacie. Wycinać foremką małe kwiatki albo kółka np. kieliszkiem. Układać na wyłożonym papierem do pieczenia blaszce. Piec w 170 stopniach ok. 5-8 minut do lekkiego zrumienienia ciastek.
Czekoladę rozpuścić z masłem w kąpieli wodnej w rondelku nad parującą wodą, dodać zmielone wiórki i powoli mieszając dodawać mleko w proszku. Masa ma mieć konsystencję łatwo smarowalną. Można ją rozrzedzić mlekiem lub śmietaną.
Na połowę ciastek nałożyć łyżeczką nieco masy i docisnąć drugim i udekorować lukrem. Są wspaniałe w smaku!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz