W Lecie mamy dużo warzyw i owoców. Trzeba korzystać z tych dobrodziejstw. Warzywa mają mało kalorii i można niektóre jeść na surowo. W tym czasie modne są różne diety owocowo warzywne, ale nie będę je opisywała. Z prostej przyczyny nie mam wystarczająco wiadomości na ten temat. Ja uwielbiam warzywa i zawsze goszczą na naszym stole w zależności od moich plonów z działki. Zajadaliśmy się szparagami, sałatą, a teraz cukinia i ogórki. Oczywiście łączyłam je z innymi warzywami. Ten temat bardzo mnie zainteresował dlatego zasięgnęłam wiedzy z komputera. Warzywa co najważniejsze wspomagają uczucie sytości, oraz są cennym źródłem błonnika pokarmowego. Należy jeść więcej warzyw, niż owoców. Łączenie poszczególnych warzyw wpływa pozytywnie na zdrowie. Na przykład brokuły z pomidorami. Pomidory neutralizują wodne rodniki, a brokuły usuwają szkodliwe atomy z organizmu. Warzywa należy łączyć z dobrymi tłuszczami. W ten sposób odpowiednie witaminy rozpuszczają się w tłuszczach. Pomidory w połączeniu z awokado powodują lepsze przyswajanie beta-karotenu. Natomiast nie powinniśmy łączyć kapustę, brukselkę, brokuły z rybami i owocami morza, bo zmniejszają przyswajanie jodu. Innym przykładem jest ogórek z pomidorem, bo zmniejsza wydzielanie witaminy C. Nie łączyć pomidor z białym serem, bo kwas szczawiowy wchodzi w reakcje z białkiem. Także nie łączyć owoców suszonych z surowymi, kwaśne ze słodkimi, Owoce zawierające dużo wody należy spożywać osobno. W skrócie przedstawiłam najważniejsze zasady łączenia lub nie łączenia warzyw i owoców. Zrobiłam sobie kawę, która w połączeniu smacznych ciastek produkcji Dr. Gerarda najbardziej mi smakuje.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz