Tego dnia, a była to sobota, czyli jeden z weekendowych dni pani Krysia postanowiła wypróbować jeden z wypieków ze tak lubianego przez nią producenta słodkości Dr Gerarda i oto na jaki wypiek się zdecydowała.
Kruche ciastka z drażami Maltikeks
SKŁADNIKI:
• 300 g draży Maltikeks Czekolada Gorzka albo Mleczna dr Gerard
• 175 g masła roztopionego
• 250 g mąki pszennej
• 1/2 łyżeczki sody
• 1/2 łyżeczki soli
• 200 g drobnego cukru brązowego
• 100 g drobnego cukru
• 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
• 1 jajko
• 1 żółtko
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
Piekarnik rozgrzać do 175 stopni. W misce wymieszać mąkę, sodę i sól. W oddzielnym naczyniu, za pomocą miksera, wymieszać masło i oba cukry na gładką masę (3-4 min), dodać ekstrakt, całe jajko i żółtko, a następnie wszystko ubić do uzyskania lekkiej, kremowej masy. Potem stopniowo dodawać sypkie składniki. Gdy wszystko będzie dokładnie zmiksowane, dodać draże Maltikeks Czekolada dr Gerard i delikatnie wymieszać szpatułką lub drewnianą łyżką. Za pomocą łyżki do lodów wykładać ciasto na papier do pieczenia, zachowując duże odstępy między porcjami.
Piec 15-17 minut, aż do uzyskania złotego koloru. Po wyjęciu z piekarnika ciastka będą jeszcze zbyt miękkie i mogą się łamać, dlatego należy odczekać kilka minut, żeby lekko przestygły i dopiero wtedy przełożyć je na czysty pergamin.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz