środa, 6 lipca 2022

Coś do kawy

Tego dnia, a była to sobota, czyli jeden z weekendowych dni pani Krysia postanowiła wypróbować jeden z wypieków ze tak lubianego przez nią producenta słodkości Dr Gerarda i oto na jaki wypiek się zdecydowała.

Kruche ciastka z drażami Maltikeks

SKŁADNIKI:

• 300 g draży Maltikeks Czekolada Gorzka albo Mleczna dr Gerard

• 175 g masła roztopionego

• 250 g mąki pszennej

• 1/2 łyżeczki sody

• 1/2 łyżeczki soli

• 200 g drobnego cukru brązowego

• 100 g drobnego cukru

• 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego

• 1 jajko

• 1 żółtko

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

Piekarnik rozgrzać do 175 stopni. W misce wymieszać mąkę, sodę i sól. W oddzielnym naczyniu, za pomocą miksera, wymieszać masło i oba cukry na gładką masę (3-4 min), dodać ekstrakt, całe jajko i żółtko, a następnie wszystko ubić do uzyskania lekkiej, kremowej masy. Potem stopniowo dodawać sypkie składniki. Gdy wszystko będzie dokładnie zmiksowane, dodać draże Maltikeks Czekolada dr Gerard i delikatnie wymieszać szpatułką lub drewnianą łyżką. Za pomocą łyżki do lodów wykładać ciasto na papier do pieczenia, zachowując duże odstępy między porcjami.

Piec 15-17 minut, aż do uzyskania złotego koloru. Po wyjęciu z piekarnika ciastka będą jeszcze zbyt miękkie i mogą się łamać, dlatego należy odczekać kilka minut, żeby lekko przestygły i dopiero wtedy przełożyć je na czysty pergamin.

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz