Jesienne desery.
Jednym z aromatów jesieni jest zapach owoców w naszych sadach. Takim charakterystycznym symbolem jest zapewne widok ogromnej dojrzałej dyni. Ten widok rozjaśnia nasze ogródki. Dynie możemy wykorzystać jako mus do naszych deserów. Ja najchętniej łącze dynię z jabłkiem. Taki mus wykładam na ułożone na blaszce Pełnoziarniste ciastka zbożowe Vit’am od Dr Gerarda, rozsmarowuję po całości mus dyniowo jabłkowy i na to wylewam ugotowany budyń śmietankowy. Wierzch dekoruję pokruszonymi ciasteczkami i niewielkimi kleksami z musu. Odstawiam na 2 godzinki do lodówki i pyszny deser jest gotowy. Trochę więcej czasu zajmuje mi przygotowanie babcinych bajaderek. Zapewniam jednak, że warto znaleźć ten czas i cieszyć się wspaniałym smakiem i aromatem wyjątkowego deseru. Na bazie słodyczy od Dr Gerarda możemy przygotować wiele wspaniałych słodkich niespodzianek. Miłą, słodką chwilą są zapiekane - pierniki Gingerbreads od Dr Gerarda z kawałkami dyni i rodzynkami. Więcej propozycji znajdziecie na stronie: http://drgerard.eu/przepisy
Przepis na bajaderki:
Składniki:
1 l mleka
1 kostka palmy, lub margaryny Kasi
2 łyżki kakao
1 szklanka cukru
Rodzynki, orzechy
1 szklanka kaszki mannej
Pełnoziarniste
ciastka zbożowe Vit’am Dr Gerard
Przygotowanie:
Zagotować mleko z margaryną i rozrobioną w niewielkiej ilości mleka kaszką manną, dodać cukier i kakao. Po ugotowaniu wymieszać z rodzynkami i orzechami , dodać pokruszone ciasteczka. Jeśli chcemy, aby bajaderki miały kształt kulisty, możemy wyłożyć masę na formę przeznaczoną na mufinki, lub standardowo wyłożyć blachę - Pełnoziarnistymi ciastkami zbożowymi Vit’am, na to rozsmarować masę i przykryć kolejną warstwą ciasteczek.
Pomysłowość zależy wyłącznie od nas samych. Zazwyczaj kuszący zapach unoszący się w kuchni, pobudza mój apetyt. Wówczas w między czasie beztrosko podjadam pyszne ciastka Listki kruche od Dr Gerarda. To pozwala mi na chwilę poskromić moje łakomstwo. Życzę smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz