poniedziałek, 5 października 2020

Jesienne desery.

Jesienne desery.

Jednym z aromatów jesieni  jest zapach owoców w naszych sadach. Takim charakterystycznym  symbolem jest zapewne widok ogromnej dojrzałej dyni. Ten widok rozjaśnia nasze ogródki. Dynie możemy wykorzystać jako mus do naszych deserów. Ja najchętniej łącze dynię z jabłkiem. Taki mus wykładam  na ułożone na blaszce Pełnoziarniste ciastka zbożowe Vit’am od Dr Gerarda, rozsmarowuję po całości mus dyniowo jabłkowy i na to wylewam ugotowany budyń śmietankowy. Wierzch dekoruję pokruszonymi ciasteczkami i niewielkimi kleksami z musu. Odstawiam na 2 godzinki do lodówki i pyszny deser jest gotowy. Trochę więcej czasu zajmuje mi przygotowanie babcinych bajaderek. Zapewniam jednak, że warto znaleźć ten czas i cieszyć się wspaniałym smakiem i aromatem wyjątkowego deseru. Na bazie słodyczy od Dr Gerarda możemy przygotować wiele wspaniałych słodkich niespodzianek. Miłą, słodką chwilą są zapiekane - pierniki Gingerbreads od Dr Gerarda z kawałkami dyni i rodzynkami. Więcej propozycji znajdziecie na stronie: http://drgerard.eu/przepisy

Przepis na bajaderki:

Składniki:

1 l mleka

1 kostka palmy, lub margaryny Kasi

2 łyżki kakao

1 szklanka cukru

Rodzynki, orzechy

1 szklanka kaszki mannej

 Pełnoziarniste ciastka zbożowe Vit’am Dr Gerard

Przygotowanie:

Zagotować mleko z margaryną i rozrobioną w niewielkiej ilości mleka kaszką manną, dodać cukier i kakao. Po ugotowaniu wymieszać z rodzynkami i orzechami , dodać  pokruszone ciasteczka.  Jeśli chcemy, aby bajaderki miały kształt kulisty, możemy wyłożyć masę na formę  przeznaczoną na mufinki, lub standardowo wyłożyć blachę  - Pełnoziarnistymi ciastkami zbożowymi Vit’am, na to rozsmarować masę i przykryć kolejną warstwą  ciasteczek. 

Pomysłowość zależy wyłącznie od nas samych. Zazwyczaj kuszący  zapach unoszący się w kuchni, pobudza mój apetyt. Wówczas w między czasie beztrosko podjadam pyszne ciastka Listki kruche od Dr Gerarda. To pozwala mi na chwilę poskromić moje łakomstwo. Życzę smacznego.

 

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz