czwartek, 1 października 2020

SERNIK Z RÓŻOWĄ TRUSKAWKOWĄ PIANKĄ

 

W pewien brzydki jesienny dzień siedzieliśmy gdyż cały dzień padało. Rano zrobiłem zakupy. Kupiłem też składniki na SERNIK Z RÓŻOWĄ TRUSKAWKOWĄ PIANKĄz przepisu z strony Doktora Gerarda. Cały dzień zabawiałem wnusię gdyż bardzo jej się nudziło Była niezadowolona gdyż nie mogliśmy iść na spacer więc siedzieliśmy w domu. Jakoś ten dzień przeleciał.Wieczorem dość szybko poszliśmy spać.     Składniki

Sernik:

• 1 kg sera twarogowego tłustego trzykrotnie mielonego

• 1 szklanka cukru

• cukier waniliowy

• 2 budynie waniliowe bez cukru

• 1 szklanka mleka

• 4 jajka

• 100 g masła

• ciasteczka Maślane Listki dr Gerard

Pianka:

• 1 galaretka truskawkowa lub pomarańczowa

• 2 łyżeczki żelatyny

• 1/2 kg truskawek zblendowanych

• 300 g jogurtu greckiego

Sposób przygotowania                           

W garnku rozpuścić masło, następnie dodać cukier, cukier waniliowy, twaróg, jajka – PRZEZ CAŁY CZAS ENERGICZNIE MIESZAĆ! (można użyć miksera w razie powstałych grudek)

 Do gotującej się masy na koniec dodać budyń rozpuszczony w mleku, ciągle mieszając.

 Gdy masa ponownie się zagotuje i zacznie gęstnieć ściągnąć ją z ognia (masa zgęstnieje gdy ostygnie i postoi w lodówce!)

 Blaszkę włożyć papierem, następnie wyłożyć pokruszonymi ciasteczkami. Lekko przestygniętą masę przelać do formy, na wierzchu posypać pokruszonymi ciastkami i lekko obciążyć.

Zostawić do ostygnięcia

Galaretkę i 2 łyżeczki żelatyny rozpuścić wg przepisu, ale zmniejszyć ilość wody o połowę, następnie poczekać aż ostygnie.

 Zblendowane truskawki połączyć z jogurtem i dodać do tego zupełnie wystygniętą, ale jeszcze płynną galaretkę, wszystko dobrze wymieszać, wylać na ostygnięty sernik i wstawić na noc do lodówki.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz