środa, 30 września 2020

Odwiedziny cioci

 

               Po pierwszym udanym cieście w nowym piekarniku spodobało nam się jego działanie. Dlatego korzystając z okazji odwiedzin cioci, która chciała zobaczyć naszą nową kuchnię mogliśmy znowu coś przygotować pysznego ze strony dr Gerarda. Ciocia miała zjawić się na szesnastą, także zostały nam niecałe trzy godziny. Przeglądając stronę dr Gerarda wpadło mi w oko ciasto: Tarta śmietankowa z PryncyPałkami. Postanowiliśmy ją przygotować, ponieważ wydawała nam się dość prostym ciastem. Jednak troszkę nam zeszło, dlatego ciasto wyciągałam z pieca w momencie dzwonka do drzwi. Całe szczęście, że nie później. Udało się naprawdę dobrze, wszyscy byli zachwyceni.

Składniki

Ciasto kruche (na formę o średnicy 24 cm):

  • 100 g zimnego masła
  • 1 jajko
  • 160 g mąki pszennej tortowej
  • 80 g cukru pudru

Zalewa śmietankowa:

  • 100 ml śmietanki kremówki
  • 100 g jogurtu naturalnego
  • 50 g cukru
  • 2 jajka
  • 20 g mąki ziemniaczanej

Dodatkowo:

  • ok. 150 g PryncyPałek dr Gerarda

Polewa czekoladowa:

  • 30 g masła
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżka mleka
  • 1 łyżka naturalnego kakao

Sposób przygotowania

\Kruche ciasto: Wszystkie składniki szybko zagnieść w jednolitą kulę ciasta. Od razu rozwałkować na okrągły placek podsypując mąką. Ciasto przenieść do formy na tartę o średnicy 24 cm, dobrze wykleić w dno i boki formy, a widelcem zrobić kilka nakłuć. Wystające brzegi ciasta przyciąć ostrym nożem. Spód schłodzić w lodówce przez 30-60 minut. Po tym czasie podpiec w piekarniku nagrzanym do 190 st.C przez 15 minut do lekkiego zarumienienia. Wyjąć i wystudzić.
Zalewa śmietankowa: Wszystkie składniki krótko zmiksować do połączenia.
Na podpieczony i wystudzony kruchy spód poukładać PryncyPałki dr Gerarda. Wafelki zalać zalewą śmietankową. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 st.C przez około 25 minut, aż zalewa się zetnie. Wyjąć z piekarnika i przenieść na kratkę do wystudzenia.
Polewa czekoladowa: Wszystkie składniki umieścić w garnuszku i podgrzać do uzyskania jednolitej polewy. Gdy zacznie gęstnieć wylać ją na tartę.
Tarta najlepiej smakuje po schłodzeniu. Kroić ostrym nożem. Smacznego!!

 

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz