poniedziałek, 28 września 2020

Słodkości

Każdy czasami szuka sposobu na poprawę nastroju, a nic nie poprawia lepiej humoru niż słodkości. Dzisiaj przygotowałam przepyszny deser na biszkopcie orzechowym z masą jabłkową, kremem budyniowym, wafelkami orzechowymi i orzechami laskowymi. Doskonały dodatek do kawy lub gorącej czekolady, który umili jesienno- zimowe dni. Chcecie wypróbować? Oto składniki:

Biszkopt 

-5 jajek 

-pół szklanki orzechów arachidowych zmielonych 

-pół szklanki mąki pszennej

-pół łyżeczki proszku do pieczenia

-pół szklanki cukru 


Masa 

-1,5 kg jabłek

-3 galaretki cytrynowe

-750 ml wody


Krem 

-2 opakowania budyniu 

-pół szklanki cukru

-2,5 szklanki mleka

-330 ml śmietany kremówki 30 %


Dodatkowo 

-wafelki Pryncypałki od Dr Gerard o smaku orzechowym 1/4 opakowania

-100 g orzechów laskowych 


Sposób przygotowania: biszkopt: do jajek, dodaję cukier i ubijam. Mąkę pszenną przesiewam i dodaję wraz ze zmielonymi orzechami i proszkiem do pieczenia do jajek, mieszam łyżką. Dno blaszki (około 24/24 cm) wykładam papierem do pieczenia. Wylewam ciasto i piekę około 25 minut w nagrzanym do 160 stopni piekarniku. Masa: jabłka obieram i ścieram na tarce. Galaretki rozpuszczam w 750 ml gorącej wody i dodaję starte jabłka. Podgrzewam na gazie (nie gotuję). Zdejmuję z ognia i zostawiam do lekkiego stężenia. Tężejące wylewam na zimny biszkopt i wstawiam do lodówki na godzinę. Krem: w pół szklance mleka rozpuszczam budyń. Resztę mleka gotuję z cukrem. Do gotującego się mleka wlewam rozmieszany budyń i mieszam do zgęstnienia i odstawiam do wystudzenia. Schłodzoną kremówkę ubijam na sztywno, zimny budyń rozcieram mikserem, dodaję porcjami śmietankę miksując. Krem wykładam na stężałą masę jabłkową. W kremie zanurzam wafelki Pryncypałki (pokrojone na mniejsze kawałki) o smaku orzechowym i wyrównuję. Wierzch ciasta dekoruję uprażonymi orzechami. Przed podaniem schładzam. Do przygotowania wykorzystałam słodycze od Dr Gerarda, ponieważ są znakomite. Koniecznie spróbuj. Polecam i życzę smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz