poniedziałek, 14 września 2020

Chudziak

 Każdego roku wybieram się podczas urlopu do mojej kochanej babci Gieni.Teraz też tak zrobiłem.Po przyjeździe do babci spotkałem mojego kolegę z podstawówki Pawła,z którym siedziałem w jednej szkolnej ławce,a że on był za granicą to nie widziałem go chyba z dwanaście lat.Jak się okazało to Paweł kupił sobie działkę budowlaną obok mojej babci.Bardzo się ucieszyłem,bo w przyszłości będzie moim sąsiadem ,a już teraz zaczął budować dom.Najpierw zaprosiłem go do mojej babci na kawę.Wesoło rozmawialiśmy i zajadaliśmy smaczne słodycze z firmy Dr Gerard,którymi poczęstowała nas babcia.Potem poszliśmy na plac budowy Pawła,gdzie opowiedział mi co i gdzie będzie znajdowało się w jego domu .Paweł ożenił się z naszą koleżanką ze szkoły Martą i teraz mieszkali u jej rodziców,około jednego kilometra od budowy.Właśnie teraz pochwalił mi się,że ma zostać tatą pary bliźniaków za dwa miesiące.Szczerze mu pogratulowałem .Jak zauważyłem to funfamenty były mokre choć nie było deszczu,ale zaraz Paweł wytłumaczył mi, że teraz na fundamenty wylany jest tak zwany chudziak,czyli cienki beton i należy go codziemnie podlewać zeby nie wysechł i nie popękał.Dowiedziałem się też,że na noc Paweł będzie go przykrywał plandekami,ponieważ miała być bardzo słoneczna pogoda na drugi dzień,a nie chciał go przesuszyć.Oczywiście zaproponowalem mu swoją pomoc w przykrywaniu ,czy podlewaniu chudziaka.Paweł bardzo się ucieszył,a ja już nastepnego dnia zajadałem u niego pyszne muffiny z pryncytorcikiem zrobione przez Martę.Przepis na nie mozna znaleźć na stronie firmy Dr Gerard."Składniki:2 szklanka mąki

3/4 szklanka cukru,1/2 szklanka oleju

1 szklanka maślanki,3/4 szklanka cukru

1/2 szklanka oleju,2 jajka

1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia

łyżka kakao,kieliszek rumu

PryncyTorcik dr Gerard,śmietanka kremówka

Sposób przygotowania:Białka oddzielić od żółtek, białka ubić na sztywną pianę. Wszystkie suche składniki połączyć w jednym naczyniu, w drugim połączyć wszystkie mokre, ostrożnie wsypywać suche do mokrych cały czas mieszając, na koniec dodać ubite białka. Surowe ciasto przełożyć do papilotek; do każdej babeczki włożyć połowę PryncyTorcika (tak by nie wystawał ponieważ się spali). Piec przez 20 minut w temp. 200 stopni.Upieczone i wystygnięte babeczki ozdabiać ubitą śmietaną kremówką następnie wbijać w nią połówki ProncyTorcików"

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz