Myślę sobie że nie zawsze słodycze muszą być niezdrowe. Chociażby ciasteczka Vit"am pełonoziarniste zbożowe Dr Gerarda to doskonały i zdrowy zastrzyk energii i zarazem ratunek gdy dopadnie nas ochota na coś słodkiego. Znakomicie mogą zastąpić niektóre słodyczowe podróbki sklepowe.
Te ciasteczka o smaku śliwki i czekolady są słodkie i chrupiące, a w dodatku śliwka wspomaga trawienie jest w nich również zdrowa mąka pełnoziarnista i płatki owsiane.
Ostatnio robiąc porządki w zeszycie z przepisami na ciasta natrafiłam na przepis sernika z malinami na spodzie z ciasteczkami pełnoziarnistymi, a że sezon na maliny zbliża się ku końcowi postanowiłam że zrobię ten serniczek, a co tam...
Wszystko w nim jest takie jakie być powinno. Całość tworzy orzeźwiający, nie za słodki smak malin. Musicie koniecznie spróbować.
Spód
-1 opakowanie ciastek Vit"am Dr Gerarda
Masa serowa
-400 g malin
-100 g miękkiego masła
-3 jajka
-500 g twarogu (zmielonego)
-100 g cukru
-2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej
-3 łyżki soku z cytryny
-cukier puder
Ciasteczka przełożyć do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy.
Maliny przebrać i oczyścić. Masło roztopić i ostudzić. Żółtka utrzeć z cukrem na puch, dodać twaróg, mąkę, miękkie masło, sok i skórkę z cytryny. Białka ubić na sztywną pianę i dodać do masy serowej. Wszystko delikatnie wymieszać. Połową masy posmarować ciasteczka Vit"am, troszkę malin odłożyć do dekoracji, resztę ułożyć na połowie masy i przykryć pozostałą masą serową.
Sernik piec ok. 60-70 minut w 170 stopniach C. Studzić przez 0,5 godziny w otwartym piekarniku. Wyjąć i odstawić na kratkę do całkowitego wystygnięcia. Przed podaniem udekorować malinami i oprószyć cukrem pudrem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz