Biszkopt
-5 jajek
-2/3 szklanki mąki pszennej
-2 łyżki zmielonych orzechów
-2 łyżki kakao
-pół łyżeczki zmielonej kawy naturalnej
-2/3 szklanki cukru
-1 łyżeczka proszku do pieczenia
Krem czekoladowy
-500 ml śmietanki kremówki
-1 łyżka cukru pudru
-2 łyżki żelatyny
-1/4 szklanki wody
-pół tabliczki czekolady deserowej
-2 łyżki mleka
Krem śmietankowy
-250 ml śmietanki kremówki
-1 szklanka cukru pudru
-250 ml serka mascarpone
-2 łyżki żelatyny
-1/4 szklanki wody
Dodatkowo
-Pełnoziarniste ciastka zbożowe Vit’am od Dr Gerard 1,5 opakowania
-zaparzona kawa
-2 galaretki pomarańczowe
-2 puszki mandarynek w syropie
-pół czekolady mlecznej
Sposób przygotowania: biszkopt: żółtka oddzielam od białek. Białka ubijam na sztywno, stopniowo dodaję cukier i nadal ubijam na sztywno. Partiami dodaję mąkę, proszek, kakao, orzechy, żółtka i kawę. Ciasto wykładam na tortownicę (20/20 cm) wyłożoną papierem. Piekę około 45 minut w temperaturze około 170 stopni. Krem czekoladowy: śmietankę ubijam z cukrem na sztywno. Czekoladę rozpuszczam z mlekiem w kąpieli wodnej i przestudzoną dodaję do kremu. Żelatynę rozpuszczam z wodą w kąpieli wodnej, dodaję do kremu i wykładam na biszkopt, schładzam. Pełnoziarniste ciastka zbożowe Vit’am nasączam w kawie, układam na kremie czekoladowym. Galaretki rozpuszczam w 3 szklankach przegotowanej wody. Do tężejących galaretek dodaję odsączone mandarynki i wykładam na ciastka, wkładam do lodówki do stężenia. Krem śmietankowy: ubijam śmietankę z cukrem, dodaję serek mascarpone oraz żelatynę rozpuszczoną z wodą w kąpieli wodnej i wykładam na galaretkę. Wierzch dekoruję startą czekoladą. Ciasto przechowuję w lodówce. Do przygotowania wykorzystałam słodycze od Dr Gerarda, ponieważ są najsmaczniejsze, a poza tym moja rodzinka je uwielbia. Polecam i życzę smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz