wtorek, 15 września 2020

Znakomite połączenie smaków

Na weekend przygotowałam biszkopt kakaowo- orzechowo- kawowy z kremem czekoladowym, pełnoziarnistymi ciastkami zbożowymi, mandarynkami w galaretce, kremem śmietankowym i startą czekoladą na wierzchu. Wyjątkowo pyszne połączenie smaków. Znakomite na jesienne spotkania przy kawie. Chcecie spróbować? Oto potrzebne składniki:


Biszkopt 

-5 jajek

-2/3 szklanki mąki pszennej

-2 łyżki zmielonych orzechów

-2 łyżki kakao

-pół łyżeczki zmielonej kawy naturalnej

-2/3 szklanki cukru 

-1 łyżeczka proszku do pieczenia


Krem czekoladowy 

-500 ml śmietanki kremówki

-1 łyżka cukru pudru

-2 łyżki żelatyny

-1/4 szklanki wody

-pół tabliczki czekolady deserowej

-2 łyżki mleka


Krem śmietankowy 

-250 ml śmietanki kremówki

-1 szklanka cukru pudru

-250 ml serka mascarpone

-2 łyżki żelatyny

-1/4 szklanki wody


Dodatkowo

-Pełnoziarniste ciastka zbożowe Vit’am od Dr Gerard 1,5 opakowania

-zaparzona kawa

-2 galaretki pomarańczowe

-2 puszki mandarynek w syropie

-pół czekolady mlecznej


Sposób przygotowania: biszkopt: żółtka oddzielam od białek. Białka ubijam na sztywno, stopniowo dodaję cukier i nadal ubijam na sztywno. Partiami dodaję mąkę, proszek, kakao, orzechy, żółtka i kawę. Ciasto wykładam na tortownicę (20/20 cm) wyłożoną papierem. Piekę około 45 minut w temperaturze około 170 stopni. Krem czekoladowy: śmietankę ubijam z cukrem na sztywno. Czekoladę rozpuszczam z mlekiem w kąpieli wodnej i przestudzoną dodaję do kremu. Żelatynę rozpuszczam z wodą w kąpieli wodnej, dodaję do kremu i wykładam na biszkopt, schładzam. Pełnoziarniste ciastka zbożowe Vit’am nasączam w kawie, układam na kremie czekoladowym. Galaretki rozpuszczam w 3 szklankach przegotowanej wody. Do tężejących galaretek dodaję odsączone mandarynki i wykładam na ciastka, wkładam do lodówki do stężenia. Krem śmietankowy: ubijam śmietankę z cukrem, dodaję serek mascarpone oraz żelatynę rozpuszczoną z wodą w kąpieli wodnej i wykładam na galaretkę. Wierzch dekoruję startą czekoladą. Ciasto przechowuję w lodówce. Do przygotowania wykorzystałam słodycze od Dr Gerarda, ponieważ są najsmaczniejsze, a poza tym moja rodzinka je uwielbia. Polecam i życzę smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz